Bir milyar kadının devrim gibi dansı

Kadınlar şiddete karşı ayaklandı

'Dünyada her 3 kadından biri hayatında en az bir kere şiddet görüyor ya da tecavüze uğruyor. Bir milyar kadının haklarının ihlal edilmesi gaddarlıktır. Bir milyar kadının dans etmesi devrimdir' şiarıyla, şiddet dünya çapında dansla protesto edildi
Dünya genelinde milyonlarca kadın, kadına karşı şiddeti protesto için aynı sloganla sokaklara çıkarak dans etti. 'One Billion Rising-Bir Milyar Ayaklanıyor' adıyla yapılan eylemlere Türkiye'nin birçok kentinde yediden yetmişe kadınlar katılım sağladı

'Her üç kadından biri şiddete uğruyorsa dünyada bir milyar kadının şiddetten etkilendiğini görürsünüz. V-Day'in 15. yıldönümünde bir milyon kadını ve onlara değer verenleri bu şiddete son vermek için sokağa çıkmaya, yürümeye, dans etmeye ve taleplerini yükseltmeye çağırıyoruz. V-Day, kolektif gücü ve sınırlar ötesi dayanışmayı tüm dünyanın görmesini istiyor'diyen eylemin fikir anası yazar Eve Ensler, Hareketin bir feminist tsunami yaratma amacını taşıdığını söylüyor. Dans etmeyi 'çok güçlü ve şiddete başvurmadan biraz tehlikeli olmanın bir yöntemi' olarak tanımlıyor. Kampanya için bir yıl boyunca onu aşkın ülkeyi dolaşan Ensler, turun finali için 15 yıl önce V Day Hareketi'ni oluşturmaya karar verdiği Kongo'da olacak.

190 ülkede organize edildi

Dans eylemi ABD'den Filipinlere, İngiltere'den Kongo'ya 190 ülkede organize edildi. Toplu tecavüz olayı nedeniyle Hindistan genelindeki eylemlere büyük bir katılım sağlandı. ABD'nin Los Angeles şehrindeki eyleme Jane Fonda katılacağını açıkladı. Oscar ödüllü aktris Charlize Theron ve Avustralya Başbakanı Julia Gillard da eyleme katılanlar arasında.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon da bir açıklama yayınlayarak eylemi desteklediğini duyurdu. Üç hafta kadar sonra dünyada kadına karşı şiddetin 'Kadınların Statüsü Komisyonu'tarafından ele alınacağını ifade eden Ban Ki Moon, eylemin bu inisiyatife güç vereceğini söyledi.

Yediden yetmişe dans ettiler

Şiddet ve kadın katliamlarının arttığı Türkiye'de de eyleme önemli oranda katılım sağlandı. 20 şehirde organize edilen eylemler, 'SEN DE 1 OL'sloganıyla düzenlendi.

Direnin, dans edin, ayaklanın

Tüm dünyada kadına yönelik şiddeti protesto etmek için düzenlenen dans etkinliğine katılan kadın milletvekilleri, Meclis basın koridorunda dans etti. Erkek vekiller de kadın vekillerle halay çekerek protestolarına destek verdi. CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka da, 'Dünya yerinden oynar, kadınlar özgür olsa'dedi.


ÇANAKKALE: Çanakkale Kordonboyu'ndaki basketbol sahasında toplanan kadınlar, kadına şiddete 'dur' demek için dans etti. Önce ısınma hareketleri yapan kadınlar, daha sonra eğitmen eşliğinde hep birlikte dans etti. Yaşlı, genç her yaştan kadının katıldığı dansı seyretmek için çok sayıda kişi toplandı. Yarım saat dans edilerek kadına yönelik şiddet protesto edildi.

TRABZON: Trabzon Dans Sporları Kulübü ile çeşitli sivil toplum örgütlerine üye yaklaşık 100 kadın, ellerinde 'Kadına ve Tacize Karşı Ayaklanıyoruz'' ve 'Sen Yoksan 1 Eksiğiz'' yazılı dövizlerle Atatürk Alanı'nda bir araya geldi. Müzik eşliğinde dans eden kadınlar, gösteriyi izleyen kadın ve erkekler tarafından alkışlandı. Gösterinin ardından basın mensuplarına, ''Biz kadınların saldırmak için silahları, bıçakları yok. Biz başka türlü yazıyoruz hikayemizi, karşı duruşlarımızı. Kimseye zarar vermeden kadın olarak, kadınlık hallerimizle milyonlarca kadın umuda dans ederek gidiyoruz'' ifadelerinin yer aldığı yazılı açıklama dağıtıldı.

ESKİŞEHİR: Eskişehir Kent Konseyi Meclisi Başkanı Seyhan Yalçın, etkinlikte yaptığı konuşmada, kadına yönelik şiddetin son bulmasını istediklerini belirterek, katılımcılara teşekkür etti. Bir süre müzik eşliğinde dans eden kadınlara, çevredeki vatandaşlar da destek verdi.

ORDU: Ordu'da da aynı amaçla kadınlar horon teperek kadına yönelik şiddeti protesto etti.

İSTANBUL: İstanbul'daki kadın örgütleri kadına dönük şiddet ve tecavüze karşı dünya genelinde 14 Şubat Sevgililer Günü'nde başlatılan 'Bir Milyar Ayaklanıyor'kampanyası kapsamında Beşiktaş Barbaros Meydanı'nda biraraya geldi. 'Direnin, dans edin, ayaklanın'sloganıyla dans eden kadınlar, 'Ne siz ne biz hepimiz eşitiz milletvekilliği hedefimiz', 'Daha çok kadın daha çok demokrasi'dövizleri açarak, ellerine bağladıkları kırmızı kurdalelerle uzun süre dans etti. Yüzlerce kadının katıldığı dans etkinliğine erkekler de destek verirken, etkinlik dans gösteriminin ardından son buldu.

MERSİN: Mersin'de gruplar oluşturan kadınlar müzik eşliğinde dans edip kadına şiddeti protesto etti. Çok sayıda kadının katıldığı etkinlikle 'kadına şiddete son'' çağrısı yapıldı.