Defne Güzel’den Nisan'da LGBTİ+'lara Yönelik Hak İhlalleri: Bayram Sokak’ta Kolluk, Bornova Sokak’ta Sivil Saldırıları

Kaos GL.org’da Defne Güzel tarafından hazırlanan LGBTİ+'lara Yönelik Hak İhlalleri Raporu her ay paylaşılıyor. Nisan ayı ihlallerinin paylaşıldığı metnin tamamı ise şu şekilde:

“Nisan ayında LGBTİ+’lara hem polisin hem de sivillerin saldırıları gerçekleşirken, kamu kurumları ve partiler de “LGBTİ+’larla mücadele” yarışına girdi.

İhlaller:

Bayram Sokak’ta Yeryüzü Sofrası’na polis saldırdı, Bornova Sokak’ta ise siviller bir trans kadını darp etti.

Prof. Dr. Mustafa Mermer LGBTİ+’ları hedef aldı: Daha önce de LGBTİ+’ları hedef alan psikiyatr “eşcinselliğin sağlığa zararlı olduğunu” iddia etti.

Direnişin Renkleri aktivisti kaçırıldı: ODTÜ Direnişin Renkleri aktivisti kendilerini polis olarak tanıtan 4 kişi tarafından kaçırıldı. Zorla alıkonulan aktivist saatlerce tehdit ve şiddete maruz bırakıldı.

Bornova Sokak’ta trans kadınlara saldırı: 10 Nisan’da Bornova Sokak’ta yaşayan trans kadınların evlerine saldıran ve bir trans kadını darp eden 6 kişi gözaltına alındı.

Bayram Sokak’ta gerçekleşen Yeryüzü Sofrası’na polis saldırısı: Bayram Sokak’ta daha önce trans kadınların ve Bayram Sokak sakinlerinin evlerinin mühürlenmesinin ardından gerçekleştirilen Yeryüzü Sofrası’na polis müdahale etti. Sokağa giriş ve çıkışları yasaklayan polis 9 kişiyi gözaltına aldı.

Hazine ve Maliye Bakanı’ndan LGBTİ+ inkarı: Dünya Bankası’ndan kaynağı sağlanan proje “kırılgan gruplara” beceri kazandırmayı hedeflerken, bakan projenin LGBTİ+’larla bir ilgisi olmadığını savundu.

Kültür Bakanlığı İstanbul Film Festivali’nden logolarını kaldırttı: Festivale katkılarının olmadığını belirten bakanlık, 8 filmi “geleneklere uygun” olduğu için desteklediklerini belirtti. 

Diyanet LGBTİ+ nefretini örgütlemek için 2 milyon TL harcamayı planlıyor: 4 yıllık stratejik planını açıklayan diyanet, LGBTİ+’ları “aileyi tehdit eden cinsiyet temelli sapkın ideolojiler” diyerek damgalıyor.

Yeniden Refah Partisi “Ahlaklı Belediyecilik Protokolü’nü” tanıttı: Parti lideri Erbakan, Yeniden Refah Partisi’nin kazandığı belediyelerin başkanlarıyla buluşarak 25 maddelik protokolü tanıttı. Protokolde “LGBT Projesi ile etkin mücadele” başlığı da yer alıyor.

Sosyal medya fenomenin suç duyurusu: Çektiği videolarla tanınan ve çeşitli kıyafetlerle gösteriler yapan fenomene “kamu barışını bozduğu” gerekçesiyle suç duyurusunda bulunulurken Yeni Akit ise bu olayı “LGBT ile mücadele” diyerek manşetlerine taşıdı.

Davaların seyri:

Boğaziçi Sergi Davası yeniden ertelendi. Gaziantep Onur Haftası, mahkemeden aldığı ret cevaplarını AYM’ye taşıdı.

Boğaziçi Sergi Davası 27 Eylül’e ertelendi: Boğaziçi’de LGBTİ+ düşmanı kampanyayla hedef gösterilen öğrencilere açılan dava 27 Eylül’e ertelendi.

Gaziantep Onur Haftası yargı kararları AYM’ye taşındı: Sosyal medya hesapları üzerinden yürütülen linç ve tehditler üzerine iptal edilen 1. Gaziantep Onur Haftası’na ilişkin yargı süreçleri sonuçsuz kaldı. Tehditlere yönelik yapılan suç duyurusu reddedildi. Aynı Onur Haftasını hedef alan Davut Gül için TİHEK’e başvuruldu. TİHEK’in ret cevabına yapılan itiraz da reddedildi. Gaziantep Onur Haftası, mahkeme kararlarını AYM’ye taşıdı.”