“Bayram Sokak da Beyoğlu da yeryüzü de bizim!”

Dün İstanbul'un Beyoğlu ilçesinde, trans kadınların evlerinin mühürlendiği Bayram Sokak'ta planlanan Yeryüzü Sofrası etkinliğine polis müdahale etti. Etkinlik saati yaklaşırken sokağa giriş çıkışları yasaklayan polisler, 8 kişiyi gözaltına aldı. 

Bayram Sokak 12 Platformu’nun sosyal medya hesaplarından yaptığı açıklama da, henüz Yeryüzü Sofrası kurulmamışken, polisler tarafından çaycıda oturanlara işkence edilerek gözaltı yapıldığı ve polisin işkence görüntülerini kaydeden videoları sildirdiği ifade edildi. 8 kişinin gözaltına alınarak Vatan Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldüğü ve sonrasında serbest bırakıldığı belirtildi.

Açıklamanın devamında Bayram Sokak’ta sofra kurmak amacıyla bir araya gelenlere yönelik gerçekleştirilen işkence ve gözaltılara tepki gösterilerek,“Yine geleceğiz, sokağımızdan vazgeçmeyeceğiz. Ne olursa olsun yalnızca gettoları değil, kentin tamamını istiyoruz.” ifadelerine yer verildi.

“Bayram Sokak da Beyoğlu da, yeryüzü de bizim!”

Ayrıca bugün Bayram Sokak 12 Platformu’nun yaptığı sosyal medya paylaşımında ise “Dün yasaklarınız, gözaltınız işe yaramadı. Bir araya geldik, yemeklerimizi yedik, bayram sokak da beyoğlu da yeryüzü de bizim!” paylaşımı yapılarak, yeryüzü sofrasının tüm baskı ve gözaltılara rağmen kurulduğu belirtildi. 

Bayram Sokak 12 Platformu’nun açıklamasının tam metni ise şu şekilde:

"On yıllardır bu sokakta yaşayan, nefes alan, gülümseyen ve mücadele eden bizler, bugün (2 Nisan) Bayram Sokağımızda ‘Yeryüzü Sofrası’ kurmak üzere bir araya gelmek için çağrıda bulunduk. Henüz dayanışma soframızı kurmamışken sokağımızdaki çaycıda oturan 5 arkadaşımız yerlerde sürüklenerek, ters kelepçeyle gözaltına alındı.

Polis işkencesini kaydetmek isteyen arkadaşlarımız darp edildi. Telefonları zorla ellerinden alındı ve işkenceyi kanıtlayan videoları silindi. Alana gelen diğer arkadaşlarımız bizlerin içinde olduğu çembere sokulmadı, uzaklaştırıldı.

Duruma tepki gösterenler, sokakta yemeğini yemeye çalışanlar gözaltına alındı. Halk ve esnaf polis tarafından provoke edildi.

Gözaltına alınan sekiz arkadaşımız Vatan Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü ve an itibarıyla serbest bırakıldı.

Bizler bugün en çok birlikte olup, sokağımızda, Bayram Sokak’ta; sömürüsüz, eşit, adil bir sofra kurma amacıyla bir araya gelmeye çalıştık. Bir kısmımız darp edilerek gözaltına alındı, bir kısmımız kendi sokaklarından zor kullanılarak uzaklaştırıldı.

Ama en nihayetinde her yerde olduğu gibi, Beyoğlu’nun başka bir sokağında yine birbirimizi bulduk ve soframızı kurabildik.

Çünkü şunu unutmayın ki her yerdeyiz. Baskıyla, zorbalıkla, yasakla hizaya gelmeyeceğiz.

Bayram Sokak özgür olmadan, bizler sokaklarımızda barınamıyor, bir araya gelemiyorken ne İstanbul ne de Beyoğlu özgür olabilir!

Bayram Sokak bizim yuvamız, hafızamız. Yine geleceğiz, sokağımızdan vazgeçmeyeceğiz. Ne olursa olsun yalnızca gettoları değil, kentin tamamını istiyoruz."