Homofobiye karşı toplum gönüllüleri

 KAOS GL 

 

İlk gün “Ayrımcılık ve Homofobi” başlıklı atölyeyle başlayan eğitimde katılımcılar oyunlar oynayarak ve çember sistemde sohbet ederek eşcinselliğe dair yargılarıyla yüzleştiler. 

Öğleden sonra Kaos GL’nin hazırladığı “Devrim Beni Aramadı” adlı film gösterildi. Kaos GL, İnsan Hakları Derneği, Mazlum-Der, Uluslararası Af Örgütü’nden ve çeşitli partilerden temsilcilerle yapılan söyleşilere yer veren film sokaktaki insanlara da mikrofon tutuyordu. 

 

Film gösterimin ardından katılımcılar bir kutuya bıraktıkları imzasız sorularına yanıt aradılar. Umut Güner ve Ali Erol’un yanıtladığı sorular oldukça ilginçti: “Eşcinselliğe özenilir mi'”, “Sokaktaki eşcinselleri kabul edemeyen toplum Zeki Müren’i, Bülent Ersoy’u nasıl kabul ediyor'”, “Eşcinselliğin yasalara yansıması nedir,hakları var mı'”, “Eşcinseller birbirlerine gerçekten aşk duyabilirler mi'”, “Eşcinseller Tanrıya inanaırlar mı'’’. 

Gün sonunda katılımcılar, Alain Tavernier’in küçük bir oğlan çocuğunun cinsiyetini değiştirmek istemesini anlatan dokunaklı filmi “Pembe Hayat”ı izlediler. 

 

23 Aralık Pazar günü katılımcılar iki gruba ayrıldı. Pembe Hayat Derneği’nden Buse ile Kaos GL’den Umut’un konuşmacı oldukları atölyeye katılanlar travesti ve transeksüellere yönelik şiddet ve ayrımcılık üzerine sohbet ettiler. Diğer grubun moderatörü ise psikolog Mahmut Şefik Nil’di. Nil, atölyesinde katılımcıların kendi iç dünyalarını bir oyunun içinde rol alarak incelemelerini ve farkındalığa ulaşmalarını sağladı. 

 

Gün sonunda yapılan değerlendirme toplantısında tüm katılımcılar toplum gönüllüsü olarak homofobiyle mücadeleyi amaçlayan her türlü çalışmada yer alacaklarını, hatta şimdiden Mayıs 2007’de Ankara’da gerçekleşecek Uluslararası Homofobi Karşıtı Buluşma için görev almak istediklerini söylediler.