Sekiz Trans İnsan Hakları Savunucusuyla Dayanışma

 Göksun YazıcıAnkara - Bia haber merkezi

Pembe Hayat LGBTT Dayanışma Derneği, insan hakları savunucularını 17 Mayıs 2010 tarihinde beş, 19 Haziran 2010 gecesi üç trans insan hakları savunucusunun gözaltına alınmasının ardından, "polise görev yaptırmamak için direnme", "hakaret" ve "kamu malına zarar verme" gibi suçlardan 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası talebiyle açılan davaya katılmaya çağırdı.

Bu olayların uluslararası insan hakları örgütlerinin tepkisini çektiğini söyleyen Pembe Hayat LGBTT Dayanışma Derneği, yaptığı açıklamada, "polisin trans bireylere uyguladığı keyfi gözaltılar ile para cezalarının yanında, hak ihlaline maruz kalan trans hakları savunucularının sürekli biçimde faaliyetlerinden bu gibi hukuksuz eylemlerle caydırılmaya çalışıldığı görülmektedir" dedi.

Açılan davanın görülen dört duruşmasında hiçbir ilerleme kaydedilmediğini söyleyen dernek yöneticileri, "bununla birlikte, şiddet uygulayan ve keyfi gözaltı işlemini yapan görevli memurlar hakkında yapılan suç duyurusuna dair herhangi bir gelişme yaşanmamıştır" dedi. Dernek tarafından yapılan açıklamada bu durumun " idari makamlar ile adli birimlerin, hak ihlaline maruz kalan trans bireylerin haklarını arama girişimlerini ne şekilde engellediğini açıkça gösterdiği" söylendi.

Pembe Hayat LGBTT Dayanışma Derneği, 14 Temmuz 2011 tarihinde Ankara 15. Asliye Ceza Mahkemesi'nde saat 9:15'te beşinci duruşması görülecek olan davaya trans bireylerin insan hakları konusuna duyarlı herkesin katılması için çağrı yaptı.