Medya Bursa'daki Eşcinsellerin Kişilik Haklarını İhlal Etti

Ayça ÖrerBursa - BİA Haber Merkezi

Kaos GL ve Pembe Hayat Lezbiyen Gey Biseksüel Travesti ve Transseksüel Derneği, Bursa Gökkuşağı Derneği’ne yönelik gözaltı ve tutuklamaların basında hak ihlaliyle yansıdığını açıkladı.

Dernekler ortak açıklamalarında, Bursa’da 2 Eylül’de yapılan polis baskınıyla, 13’ü travesti ve transseksüel olmak üzere 16 kişi gözaltına alınması ve 12’sinin tutuklanması sürecini değerlendirdi.

Olayların medyaya "travesti çetesi" olarak yansıdığını belirten açıklama, medyanın eşcinsel bireylere yönelik hak ihlallerinde bulunduğunu kaydetti.

Bursa’da yaşayan eşcinsel ve transseksüellerin demokratik hakları çerçevesinde örgütlenme hakkı olduğuna dikkat çeken Kaos GL, eşcinsel ve transseksüellerin "suç örgütü" olarak damgalanarak tekrar mağdur edildiğini vurguladı.

Travestilere saldıranlar çete değil mi'

Travesti ve transseksüellere yönelik saldırıları hatırlatan dernekler şu soruyu yöneltti:

"Bursa Emniyeti, dernek binasına saldırarak lezbiyen, gey, biseksüel, travesti ve transseksüel aktivistlerin yaşam haklarına bütün medyanın gözü önünde saldıran kişileri neden yakalamıyor'"

Ankara Eryaman’da travesti ve transseksüellere yönelik saldırıların faillerini bulunmadığını ifade eden dernekler, yakalananların "çete" suçlamasıyla yargılanmadığını ifade etti.

Fotoğraf suçlu gösterdi, dernek eşcinsel örgütü olarak sunuldu

Kaos GL ve Pembe Hayat medyada yer alan haberleri şu nedenle eleştirdi:

* Bursa’daki soruşturmada Gökkuşağı Derneği sürekli "eşcinsel örgütü" olarak sunuldu, eşcinsel örgütlere yönelik homofobi ve önyargılar beslendi.

* Gökkuşağı Derneği’nin bilgisayarlarından alınan kişilere ait özel fotoğraflar medya aracılığıyla kamuoyuna sunuldu, kişiler "suçlu" olarak gösterildi.

* Piknik fotoğrafı ile fotoğraflardaki insanlar topluma ifşa edildi. Lezbiyen, gey, biseksüel, travesti ve transeksüel bireyler kendi istedikleri halde topluma açılma hakkı ihlal edildi.

* Bursa Gökkuşağı olayının medyaya yansımasıyla birlikte birçok medya kuruluşu Pembe Hayat Derneği’nin fotoğraflarını kullanarak Pembe Hayat Derneği’ni olayla ilişkilendirdi.