"Transseksüelleri Hasta İlan Etmeyi Bırakın!"

 Bawer Çakırİstanbul - BİA Haber Merkezi

Pembe Hayat LGBTT Dayanışma Derneği ve MorEl Eskişehir LGBTT Oluşumu, transseksüelliğin hastalık olarak kabul edilmesine karşı bir dizi etkinlik yapacak.

17 Ekim'de gerçekleşecek etkinlikler Pembe Hayat'ın 21 Kasım'da yapacağı Transfobi ve Nefret Cinayetleri Karşıtı Hafta'ya da dikkat çekme amacı taşıyor.

"Asıl hastalık transfobi"

MorEl'den Pelin Dutlu etkinliği yapma gerekçelerini bianet'e anlattı.

"Amerikan Psikologlar Derneği (APA) 1973'te, Dünya Sağlık Örgütü (WHO)da 1990'da eşcinselliğin ruhsal bozukluklar listesinden çıkartılmasına karar verdi. Ancak transseksüellik hâlâ ruhsal bozukluk olarak kabul ediliyor. APA 2012'de, WHO 2014'de ruhsal bozukluklar listesini yeniden gözden geçirecek. Bu nedenle dünyanın birçok ülkesindeki LGBTT örgütleri 17 Ekim'de başlayarak bu tarihlere kadar eylemler düzenleme kararı aldı. Türkiye'de bu eylemleri yapmayı MorEl ve Pembe Hayat üslendi."

"Türkiye dışındaki transların 'eğer bu kategori değişirse zorla ameliyat edilmelerin başlayacağını' söyleyerek itirazlarıyla kampanyanın durdurulmasını istediklerini" aktaran Dutlu, Uluslararası Lezbiyen ve Gey Birliği'nin (ILGA) kampanyayı askıya aldığını" kaydetti.

"Ancak biz Türkiye'deki durum nedeniyle kampanyayı sürdürecek ve Kasım ayındaki Pembe Hayat etkinliğine dikkat çekeceğiz" diyen Dutlu konuşmasına şöyle devam etti:

"Çünkü Türkiye'de transseksüeller ve travestilerden anayasa da dahil hiçbir yerde bahsedilmiyor. Hakları gözetilmediği gibi iş olanakları tanınmıyor. Bunların yanı sıra transfobik tacizlerin ve şiddetin kurbanı oluyorlar. Bu nedenle Kasım'da yapılacak hafta önemli. Biz bu kampanyayı Pembe Hayat'ın düzenleyeceği haftanın ön eylemi olarak revize ettik."

Dutlu, "Gelişmeyle ilgili ILGA üyesi örgütlere Türkiye'deki durumu anlatan bir mektup yollayacaklarını" kaydetti.

Program

MorEl ve Pembe Hayat'ın 17 Ekim'de Ankara'da gerçekleştirecekleri eylem ve etkinliklerin programı şöyle:

12:00 - 17:00 Stand - İmza Kampanyası (Kabahatler Kanunu) Yüksel Caddesi Konur Sokak
17:00 - 17:15 Pembe Hayat Tiyatro Topluluğu - Öteki - Yüksel Caddesi İnsan Hakları Anıtı
17:15 - 17:30 Transeksüelleri Hasta İlan Etmeyi Durdurun
Basın Açıklaması - Yüksel Caddesi İnsan Hakları Anıtı
22:00 - 02:00 Parti: Hasta Değil Transeksüeliz! (Mississippi Bar)

STP 2010 kampanyası hakkında ayrıntılı bilgi için tıklayınız.(BÇ)

* LGBTT: Lezbiyen, gey, biseksüel, travesti ve transseksüel.