Pembe Hayat Hayatını Kaybeden Transseksüelleri Anacak

 Bawer ÇakırAnkara - BİA Haber Merkezi

Pembe Hayat Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Travesti ve Transseksüel (LGBTT)Dayanışma Derneği hayatını kaybeden transseksüelleri üç günlük etkinlikle anacak.

20 Kasım Hayatını Kaybeden Transseksüelleri Anma Günü (Trans Remembrance Day) vesilesiyle düzenlenecek üç günlük etkinlik yarın yapılacak basın açıklamasıyla başlayacak.

Çoğunluğunu travesti ve transseksüellerin oluşturduğu Pembe Hayat’tan Tüdanya İnci, “nefret cinayetlerinde ölen arkadaşlarını anmak ve nefret cinayetlerine dikkat çekmek için bu günü sahiplendiklerini” söylüyor.

Bundan tam 10 yıl önce, 20 Kasım 1998’de ABD’li trans Rita Hester San Francisco’daki evinde ölü bulundu. Hester’in kimliği belirsiz kişilerce bıçaklanarak öldürüldüğü açıklandı.

Hester’in öldürülmesinin ardından “Ölümümüzü Hatırlamak” adıyla mumlu nöbet tutma eylemi başlatıldı. Mumlu anmanın ardından 20 Kasım tarihinin transfobik nefret ve önyargılardan dolayı öldürülen travesti ve transseksüellerin onuruna ve trans görünürlüğünün artması amacıyla anma günü olması çağrısı yapılmaya başlandı.

Çağrı dünyadaki tüm translardan ve LGBTT örgütlerinden karşılık buldu ve 20 Kasım dünyanın her yerinde transfobik nefret nedeniyle öldürülen transseksüelleri anma günü olarak kayıtlara geçti.

Pembe Hayat’tan İnci, transseksüel ve travestilerin dünyanın her yerinde olduğu gibi Türkiye'de de iki yüzlü ahlak anlayışından muzdarip olduklarını, bugünün kendilerine uygulanan ayrımcı tavra karşı durmak ve bu ayrımcılığın doğurduğu şiddet nedeniyle ölen arkadaşlarını hatırlamak ve hatırlatmak istediklerini ifade ediyor.

Pembe Hayat üyesi ve Eryaman saldırılarıyla ilgili görülen davanınşikayetçilerinden biri olan Dilek İnce 10 Kasım’da, Ankara’nın Etlik ilçesindeki İskitler bölgesinde kimliği belirsiz kişilerin silahlı saldırısı sonucu hayatını kaybetti.

"Cinayetin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın vatandaşım pompalı tüfekle kendini savunabilir açıklamasının hemen ardından gerçekleşmesinin dikkat çekici olduğunu" belirten İnci “bir ülkenin başbakanının ağzından çıkan cümlelerin nereye gideceğine dikkat etmeli” diyor.

“Sabrı taşan vatandaşların hepsi eline pompalı tüfek almaya kalksa neler olur düşünebiliyor musunuz' Bu ülkenin hukuk devleti olduğundan bahsedilip durulmasın o zaman. Travesti ve transseksüellere karşı ayrımcılığın ortadan kaldırılması için çalışılması gerekmektedir ve bu konu acildir. İnce’nin katillerinin bir an önce bulunmasını istiyoruz.”

Yarın (20 Kasım) Ankara’da başlayacak ve İnce’ye ithaf edilecek 20 Kasım Hayatını Kaybeden Transseksüelleri Anma Günü Etkinlikleri’nin programı şöyle:

20 Kasım Perşembe:

15.00 Basın açıklaması
Yüksel Caddesi 
İnsan Hakları Anıtı Önü 
Ankara

21 Kasım Cuma

13.00–14:00 Söyleşi: “Trans Kimlik Ve Toplumsal Cinsiyet”

Buse Kılıçkaya
Remzi Altunpolat

14:15 - 15.30 Söyleşi: "Nefret Cinayetleri"

Avukat Senem Doğanoğlu 
Sinem Kuzucan

Sbf 221 No’lu Derslik – Cebeci Kampusu
A.Ü. Kadın Çalışmaları Anabilim Dalı
Pembe Hayat LGBTT Derneği

23 Kasım Pazar 14:00

Sunum: "Seks İşçiliğine Yasal Yaklaşımlar"

Franziska Zeitler

Yer: Pembe Hayat LGBTT Derneği
Ataç 1 Sokak No: 3-8
Yenişehir, Kızılay, Ankara

20 Kasım'da dünyadaki anma programları için tıklayınız. (BÇ)

* Fotoğraflar: Canay Özden / Fotoröportaj.org