Nefret Söylemine Karşı Mücadele Edenler Ankara'da Buluşuyor

 Bawer ÇakırAnkara - BİA Haber Merkezi

Pembe Hayat LGBTT Derneği, dünyanın her yerinde 20 Kasım'da gerçekleştirilen "Öldürülen Transları Anma Günü"nü için üç günlük program hazırladı.

Dernekten Remzi Altunpolat, "Nefret söyleminin ve suçlarının cezalandırılmasıyla ilgili yasal düzenleme istediklerini ve lezbiyen, gey, biseksüel, travesti ve transseksüel (LGBTT) bireylere yönelik suçlarda haksız tahrik indiriminin uygulanmamasını istediklerini" söylüyor.

Rita'dan Dilek, Melek ve Çağla'ya...

20 Kasım 1998'de ABD'li trans Rita Hester'in öldürülmesinin ardından "Ölümümüzü Hatırlamak" adıyla mumlu nöbet tutuldu. Ardından yapılan çağrıya LGBTT örgütleri ve dünyadaki translar yanıt verdi ve 20 Kasım transfobik nefret nedeniyle öldürülen transseksüelleri anma günü olarak kayıtlara geçti.

Pembe Hayat, ilk kez geçen yıl düzenlediği etkinliğin ikincisinde çerçeveyi genişletiyor.

Altunpolat, "Nefret söylemi ve doğurduğu şiddet sadece LGBTT bireyleri değil, çeşitli etnik, dinsel ve toplumsal grupları da hedef haline getiriyor, mağdur ediyor. Bu nedenle bir oturumda bu topluluklardan katılımcılarla nefreti konuşacağız" diye anlatıyor. "Türkiyeli Ermeni gazeteci Hrant Dink, Rahip Andrea Santoro, Zirve Yayınevi'nde öldürülenler, Türk Solu dergisinin Kürt karşıtı yayınları, Gazze protestolarında yükselen antisemitik söylemi de tartışmak istiyoruz" diyor.

Bu amaçla düzenlenecek olan "Irkçılık, Ayrımcılık ve Nefret" panelinin konuşmacılar arasında İnsan Hakları Gündemi Derneği, Demokratik Toplum Partisi (DTP), Alevi Enstitüsü, Romankara ve Irkçılığa ve Milliyetçiliğe Dur De grubu üyeleri var.

Geçtiğimiz bir yıl içinde Pembe Hayat üyesi üç trans; Dilek İnceMelek K.ve Çağla öldürüldüler. Altunpolat, "20 Kasım'ın dernek üyeleri için bu yıl daha da anlamlı olduğunu" söylüyor.

20 Kasım'da yapılacak yürüyüş ve basın açıklamasıyla başlayacak olan üç günlük etkinlikler Petrol-İş sendikasında yapılacak paneller ve müzik dinletisiyle sürecek.

Prof. Dr. Melek Göregenli, senarist-yönetmen Zeynep Özcan, İnsan Hakları Gündemi Derneği'nden Hakan Ataman, Alevi Enstitüsü'nden Dr. Ali Murat İrat, Demokratik Toplum Partisi'nden (DTP) Songül Erol Abdil, Romankara'dan Selçuk Karadeniz, Irkçılığa ve Milliyetçiliğe DurDe'denHüseyin Öntaş, avukat Senem Doğanoğlu, Siyah Pembe Üçgen'den avukat Elif Ceylan Özsoy, İstanbul LGBTT Girişimi'nden Seyhan Arman, bianet'ten Bawer Çakır, MorEl Eskişehir LGBTT Oluşumu'ndan Pelin Dutlu konuşmacılar arasında.(BÇ)

* Etkinlik programı için tıklayınız.