Pembe Hayat Derneği Kavaf'ı Mahkemeye Verdi

 Ankara - BİA Haber Merkezi

Lezbiyen, gey, biseksüel, travesti ve transseksüel (LGBTT) derneği Pembe Hayat Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Selma Aliye Kavafhakkında eşcinsellikle ilgili açıklamaları nedeniyle suç duyurusunda bulundu.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na yaptığı başvuruda Türk Ceza Kanunu’nun 216. ve 218. maddelerini referans gösteren dernek Kavaf’ın halkı kin ve düşmanlığa tahrik ettiğini ve eşcinselleri aşağıladığını savundu.

Pembe Hayat üyeleri ardından saat 13.00’te Kızılay’daki İnsan Hakları Anıtı önünde basın açıklaması yaptı.

"Hükümetin sessizliği neden'"

Kaos GL muhabiri Barış Sulu’nun verdiği bilgiye göre eyleme yaklaşık 50 kişi katıldı. "Aliye Kavaf istifa etsin" pankartı taşındı.

"Eşcinsellik hastalıktır ve tedavi edilmelidir" diyen Kavaf’ın açıklamalarının hem bilimsel açıdan geçersiz hem de insan hakları ihlali olduğunu belirten Dernek adına açıklamayı Neslihan Uras okudu.

"Gerek görsel gerekse yazılı medyada beliren onca tartışmadan sonra bile ne bakan Kavaf ne de hükümetin veya iktidar partisinin diğer yetkilileri, Kavaf’ın yaptığı açıklamalar üzerine bir açıklama yapmamış, özür dilememişlerdir" diyen Uras şöyle devam etti:

"Medeni koşullarda, kadınlar, eşcinseller, biseksüeller, travesti ve transseksüellerin haklarını savunması beklenen Kavaf’ın bu sözleri ve gelen eleştirilere rağmen devam eden sessizliği, eşcinsellere yönelik hali hazırda var olan toplumsal önyargı ve nefreti körüklemekte ve güçlendirmektedir."

Uras "Sürekli ayrımcılık pratiklerine maruz kalan, saldırı ve nefret cinayetleri ile yaşama hakları ellerinden alınan eşcinseller hakkında sarf edilmiş bu sözler ve gelen eleştirilere gösterilen kayıtsızlık, hükümetin LGBTT bireyleri dışladığının göstergesidir" diye konuştu.

"Bakan Selma Aliye Kavaf, verdiği beyan üzerine özür dilemediği ve istifa etmediği sürece, bundan sonra eşcinsellere yönelik gerçekleşecek herhangi bir hak ihlali ya da nefret cinayetinin sorumlularından birisi de kendisi olacaktır."

Pembe Hayat üyeleri, Bakan Kavaf’ı eşcinsellerden özür dilemeye ve istifa etmeye çağırdı. "Eşcinsellik değil, homofobi tedavi edilebilir bir hastalıktır" dedi.

Dernek daha önce de Kavaf’a mektup yazmıştı.