İran Eşcinselleri Öldürmeyi Durdursun

 Ayşe Durukanİstanbul - BİA Haber Merkezi

Lambdaistanbul lezbiyen, gey, biseksüel transseksüel ve travestiler (LGBTT) Dayanışma Derneği, Bursa Gökkuşağı Derneği, Pembe Hayat LGBTT Dayanışma Derneği ve Kaos Gey ve Lezbiyen Kültürel Araştırmalar ve Dayanışma Derneği (Kaos GL) İran'daki eşcinsel idamlarını protesto ediyor.

İran'daki idam cezalarını protesto etmek üzere başlattıkları imza kampanyasının sürdüğünü belirten Lambdaistanbul, açıklamasında "İran'da olduğu gibi kimi ülkelerde eşcinselliğin cezası idam. Dünya ise bu acı gerçek karşısında izleyici kalıyor, hiçbir şey yapmıyor" diyor.

Açıklamada insan hakları aktivistlerine çağrı yapılarak" İdamlara sessiz kalmayın" denildi. Lambdaistanbul ayrıca herkesi İran'daki insan hakları örgütlerine destek olmaya davet etti.

İran hükümetinden talepler

* İran hükümeti derhal, başta 18 yaşından küçükler olmak üzere bütün idamlar durdurulsun.

* İranlı lezbiyen gey biseksüel travesti ve transseksüellerin kimliklerinden ötürü tutuklanmalarına, işkence görmelerine ve hapsedilmelerine son verilmeli.

* İran ceza kanundan hemcinslerle kurulan cinsel ilişki yasağı kaldırılmalı.

* Türkiye dahil bütün ülkeler, baskılar sebebiyle İran'dan iltica eden gey, lezbiyen, biseksüel, travesti ve transseksüellerin İran'a geri gönderilmesinin önüne geçmeli.

İran'da eşcinselliğin cezası idam

Lambdaistanbul "Eşcinsellik hâlâ birçok ülkede suç" dedi. Yapılan açıklamada eşcinselliğin suç olmasını protesto etmek amacıyla bir imza kampanyası başlattıklarını anımsatarak şöyle dedi:

"İran İslam Cumhuriyeti'nde geçen sene iki genç eşcinsel oldukları için idam edildi. Daha birçok eşcinsel, eşcinsel oldukları için hapis cezası alıyor, işkenceye maruz kalıyor ya da idam ediliyor."

Nefret ve korkuyla beslenen İran rejimi

Açıklamada Mahmoud Asgari (16) ve Ayaz Marhoni (18) adlı eşcinsellerin geçen yıl 19 Temmuz'da idam edildiği belirtildi.

Lambdaistanbul 14 ay boyunca 228 kez kırbaçlanan ve işkence gören Mahmoud ve Ayaz'ın 13 yaşında bir çocuğa tecavüz etmekle suçlanmasının uluslararası tepkileri üzerine gerçekleştiğine dikkat çekiyor.

İran Gey ve Lezbiyen Örgütü'nün (PGLO) bu suçlamayla ilgili net bir bilgi olmadığını açıkladığını bildiren Lambdaistanbul "Nefret, şiddet ve korku ile varlığını korumaya çalışan İran rejimi iki genç insanı katletti" dedi.

İran İnsan Hakları Örgütleri, 1979 İslam Devriminden bu yana 4 binden fazla gey ve lezbiyeni idamla ya da taşlamayla, 100 binden fazla insanın da evlilik dışı ilişki başta olmak üzere çeşitli nedenlerden dolayı cezalandırıldığını iddia ediyor.

Derneklerin basın toplantısı cumartesi günü saat 14:00'de İran Konsolosluğu önünde yapılıyor.