Değişik bir "koli" hikayesi...

Öykü Ay, İstanbul’da yaşayan ve oldukça geniş bir çevresi olan bir trans kadın. Son derece popüler bir profil sayfasıyla facebook hesabına göz gezdirenlerin dikkatini çekiyor. Öykü, son zamanlarda aynı sayfalardan, bir kargo şirketinin deposunu andıran evinde çekilmiş ilginç videolar ve fotoğraflar paylaşıyor. Bu görüntülerde bir grup insanın, gayet muntazam biçimde tasnif edilmiş kolilerin ve paketlerin ortasında hummalı bir çalışma yürüttüğü görülüyor. Pembe Hayat muhabiri Öykü’yü, o görüntülerin ’öykü’sünü öğrenmek için aradı. 

Anlattığına göre hikayenin başlangıcı, geçtiğimiz Ramazan ayına kadar gidiyor. Yeryüzü Sofrası etkinlikleriyle muhalif müslüman çevrelerde başlayan dayanışma akımı, translara da ilham vermiş. “Trans onur haftası dolayısıyla bir çok arkadaşımın temel ihtiyaçlarını giderebilecek durumda olmadığını gözledim ve bu beni çok üzmüştü” diyerek başlıyor hikayeyi anlatmaya. Üzerine eğildiği mesele şu: Eşcinseller arası dayanışmanın temellerini atmak üzere acaba nasıl bir adım atmalı'

“Bir şey yapmalı ama ne'” 

Başta Zinnur Yıldız ve Hatıra Yıldırım olmak üzere aynı soruya cevap arayan üç-beş kişilik grup, düşünüp taşınmış, kuru gıda temel besin maddeleri, kıyafet ve ev eşyası malzemeleri toplamak üzere bir kampanya başlatmaya karar vermiş. Buna göre bağışçılarla onları toplayanlar, facebook hesapları üzerinden haberleşecek. Öykü gelişmelerin bu aşamasını “Çağrımıza ilgi büyük oldu. Meğer ne çok sevenimiz varmış. İzmir, Ankara, Mersin, Adana ve Antalya başta olmak üzere yurdun dört bir yanından destek yağdı. Destekçiler arasında LGBTİ camiası kadar hetero arkadaşlarımız da vardı. Kısa süre içinde toplam değerinin 10-12 bin liraya ulaştığını tahmin ettiğimiz bir bağış malzemesi birikti. Evim, kargo depolarından farksız hale geldi” diye anlatıyor. Gönderilen malzemeler arasında neler yok ki' Zeytin, peynir, bal gibi kahvaltı malzemelerinden tutun da, kuru erzak, tekstil ürünleri, perde, mutfak gereçlerine kadar envai çeşitte malzeme... 

Bağışlar Ramazan ayının bitişini takip eden günlerde, ilk planda tespit edilen ihtiyaç sahiplerine süratle ulaştırılmış. Kasımpaşa’daki bir apartman dairesinde oldukça zor koşullarda ayakta kalma mücadelesi veren bir grup eşcinselle birlikte, İstanbul’daki LGBT misafirhanesinin ihtiyaçlarının giderilmesi de öncelikler arasında yer alıyormuş. Misafirhane için beş aylık kira bedeli, Öykü tarafından bizzat yatırılmış. Ambalajlanarak tasnif edilmiş bağışların kalan kısmı da ihtiyaç sahiplerine iletilmesi için Ankara’ya KAOS-GL ve Pembe Hayat’la birlikte, savaş yüzünden yerini yurdunu terketmeye zorlanan mültecilere ulaştırılması için bazı sivil toplum kuruluşlarına gönderilmiş. 

İşte o fotoğraflardaki kolilerin kısa hikayesi böyle. Peki, bundan sonra sırada hangi adım var' Öykü, daha ciddi bir organizasyon konusunda geniş katılımlı bazı hazırlıkların devam ettiğini, aramızda kalması koşuluyla çıtlatıyor. Ama detaylı açıklama için projenin olgunlaşmasını bekleyecekmişiz. 

Yusuf AL