Nefret Suçlarını Önlemek İçin Tuncel´den Soru Önergesi

Salı, 6 Nisan, 2010
BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından yanıtlamasını istediği LGBTT’lere yönelik nefret suçları ile ilgili soru önergesini TBMM’ye sundu.
 
“Türk Ceza Kanunu’nun ayrımcılık yasağını düzenleyen 122. maddesine “cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği” ibarelerinin eklenerek, eşcinsel, biseksüel ve transeksüel bireylere yönelik ayrımcılık pratiklerinin engellenmesi mümkün olacaktır. Hükümetinizin bu konuda yapmayı planladığı bir çalışma bulunmakta mıdır'” denilerek hükümetin çalışmalarının ne olduğu da soruldu.
 
Soru Önergesinin tam metni şu şekilde:
 
 
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA
 
Aşağıdaki sorularımın Başbakan Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN tarafından Anayasa’nın 98. ve İçtüzüğün 99. maddesi gereğince yazılı olarak yanıtlanmasını saygılarımla arz ederim.           
 
 
Sebahat TUNCEL
İstanbul Milletvekili
 
 
 
16 Şubat 2010’da, medyadan edindiğimiz bilgilere göre, transeksüel Aycan Yener (Fevzi Yener kimlik isimli) on yedi defa bıçaklandı ve boğazı kesilerek öldürüldü. 32 yaşındaki arkadaşı Seyhan Özmemiş de defalarca bıçaklandı. Seyhan Özmemiş hastaneye kaldırıldı. Görgü tanıkları, olay mahallinden kaçan üç kişiyi gördüklerini bildirdiler.
 
8 Şubat 2010 tarihinde kimliği belirsiz bir şahıs, 35 yaşındaki transeksüel Derya Y.’yi (Hayati Yazıcı kimlik isimli) Antalya’nın Altındağ mahallesindeki evinde bıçaklayarak öldürdü. Türkiyeli lezbiyen, gey, biseksüel ve transeksüel aktivistlerden edinilen bilgilere göre, polis Derya Y.’yi vücudu ve yüzünde onlarca bıçak darbesi ve boğazı kesilmiş halde yatak odasında buldu. Pembe Hayat Derneği, Derya Y.’nin Antalya’daki arkadaşları tarafından, maktulün kan kaybından vefat ettiği şeklinde bilgilendirildi.
 
28 Ocak 2010’da, arkadaşları 56 yaşındaki Şinasi Halimoğlu’nu sırtı ve boynuna birçok bıçak darbesi almış şekilde yatağında çıplak bir halde ölü buldular. Medyaya yansıyan haberlere göre, katil zanlısı Ufuk Yıldırım polise, Şinasi Halimoğlu ile internetten tanıştığını ve parasını çalmak için kendisiyle eşcinsel ilişki içerisine girdiğini söyledi.
 
19 Ocak 2010’da Kemal Gözel (56), Afyonkarahisar’da Serkan H. tarafından bıçaklanarak öldürüldü. Kemal Gözel’in kol ve bacakları ile genital organları şehrin farklı yerlerine atılmış halde bulundu. Serkan H. yakalanmıştır ve soruşturma devam etmektedir.
 
28 Şubat 2010’da, 34 yaşındaki Kadir Aydın, 27 yaşındaki Mustafa Yığıcı tarafından Bodrum’un Yalıkavak beldesinde su kanalında boğularak öldürüldü. Mustafa Yığıcı’nın yakalanmadığı, ancak cinayet öncesi olay mahallinde bulunan Gökhan Karalıoğlu ve Durmuş Yapucu’nun gözaltına alındığı ve verdikleri ifadelerde Kadir Aydın’ın kendilerini elle taciz ettiği için öldürüldüğü medyaya yansımıştır.
 
Yukarıda verilen bilgilerde görüldüğü gibi, eşcinsel ve transeksüel bireyler, toplum içerisinde ciddi ayrımcılık uygulamalarına maruz kaldıkları gibi, yaşam hakları ihlal etmektedir. Gerek hukuki gerekse fiili korumanın eşcinsel, biseksüel ve transeksüellere yönelik gerçekleştirilen saldırı ve cinayetlerde eksik kaldığı bir gerçektir.
 
1)      Fevzi Yener, Hayati Yazıcı, Şinasi Halimoğlu, Kemal Gözel ve Kadir Aydın cinayetlerinin nefret suçu olarak değerlendirilmesi ve kolluk kuvvetlerinin soruşturmayı bu bağlamda yürütmesi noktasında atılmış bir adım var mıdır' Bu cinayetler ile ilgili soruşturma ne aşamadadır'
 
2)      Türk Ceza Kanunu’nun ayrımcılık yasağını düzenleyen 122. maddesine “cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği” ibarelerinin eklenerek, eşcinsel, biseksüel ve transeksüel bireylere yönelik ayrımcılık pratiklerinin engellenmesi mümkün olacaktır. Hükümetinizin bu konuda yapmayı planladığı bir çalışma bulunmakta mıdır'
 
3)      Eşcinsel, biseksüel ve transeksüel bireyler ile toplumun diğer dışlanan kesimlerine yönelik nefret saikıyla gerçekleştirilen saldırı ve cinayetlerin önüne geçmek için, uzun süredir sivil toplum örgütleri tarafından dillendirilen, caydırıcı özelliği olan bir nefret suçları yasası hazırlanması konusunda hükümetinizin yapmayı planladığı herhangi bir çalışma mevcut mudur'
 
4)      Gerçekleşen şiddet olaylarının faillerinin ortaya çıkarılması ve yargılanmasının yanı sıra, verilerin cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği farklılığı sebepleriyle gerçekleştirilen şiddeti de kapsayacak şekilde toplanması, analiz edilmesi ve başta eşcinsel, biseksüel ve transeksüel dernekleri olmak üzere sivil toplum örgütleri ile paylaşılması noktasında, hükümetinizin bugüne dek yapmış olduğu bir çalışma mevcut mudur'
 
5)      Eşcinsel, biseksüel ve transeksüel bireylere yönelik önyargı ve nefreti güçlendirdiği düşünüldüğünde, Milli Eğitim Bakanlığı’nın eğitim-öğretimin her kademesindeki müfredata cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği farklılıklarını entegre etmek amacıyla ve ayrımcılığın giderilmesi için hazırladığı bir çalışma mevcut mudur'
 
6)      Pembe Hayat Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Travesti ve Transeksüel Dayanışma Derneği, Uluslararası Gey ve Lezbiyen İnsan Hakları Komisyonu (IGLHRC), Uluslararası Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Transeksüel Derneği Avrupa Birimi (ILGA-Europe) ve Uluslararası İnsan Hakları İzleme Örgütü(HRW)’nün 23 Şubat 2010 tarihinde Başbakanlık, Adalet Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı’na göndermiş olduğu ortak mektupta konu edilen eşcinsel, biseksüel ve transeksüellere yönelik gerçekleştirilen nefret cinayetleri ile ilgili talep ettikleri bilgiler kendilerine iletilmiş midir' İletilmediyse gerekçesi nedir'

Kaos GL / Barış Sulu
04/06/2010