Pembe Hayat’tan Bakana Suç Duyurusu ve İstifa Çağrısı

Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf’ın geçtiğimiz günlerde yapmış olduğu “eşcinseller hastadır, tedavi edilmelidir” açıklamasından sonra bakana mektup yazan Pembe Hayat LGBTT Dayanışma Derneği, bugün Bakan Kavaf hakkında, Türk Ceza Kanunu’nun 216 ve 218. maddelerini esas alarak, “Halkı kin ve düşmanlığa tahrik etme ve aşağılama” suçlarından Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu ve basın açıklaması gerçekleştirdi.

Bugün yapılana basın açıklamasında Bakan Selam Aliye Kavaf’ı istifaya davet eden Pembe Hayat LGBTT Dayanışma Derneği şunlara değindi;

“Geçtiğimiz hafta sonu Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf, yazılı basına vermiş olduğu demeçte, “eşcinselliğin bir hastalık olduğunu ve tedavi edilmesi gerektiğini” ifade etmiştir. Bu açıklama üzerine, Bakan Selma Aliye Kavaf’a Pembe Hayat LGBTT Dayanışma Derneği olarak bir mektup göndermiş, yapmış olduğu açıklamanın hem bilimsel açıdan geçersiz hem de bir insan hakları ihlali olduğunu belirtmiştik.

Ancak, gerek görsel gerekse yazılı medyada beliren onca tartışmadan sonra bile ne bakan Kavaf ne de hükümetin veya iktidar partisinin diğer yetkilileri, Kavaf’ın yaptığı açıklamalar üzerine bir açıklama yapmamış, özür dilememişlerdir. Bütün bunlar üzerine, bugün Pembe Hayat Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Travesti ve Transeksüel Dayanışma Derneği olarak Bakan Kavaf hakkında, Türk Ceza Kanunu’nun 216 ve 218. maddelerini esas alarak, “Halkı kin ve düşmanlığa tahrik etme ve aşağılama” suçlarından Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunduk.

Herkesçe bilinen birkaç gerçeği tekrar hatırlatmak istiyoruz. Eşcinsellik bir hastalık değildir. Eşcinsellik, biseksüellik ve heteroseksüellik gibi bir cinsel yönelimdir. Türkiye’nin kurucu üyesi olduğu Birleşmiş Milletler’in bir alt organı olan Dünya Sağlık Örgütü, eşcinselliğin bir hastalık olmadığını, biseksüellik, heteroseksüellik gibi bir cinsel yönelim olduğunu yayınlarında belirtmiştir. Dünya Sağlık Örgütü tarafından yayımlanan Uluslararası Hastalıklar Sınıflandırması’nın bir bölümü olan Zihinsel ve Davranışsal Bozukluklar listesi, 1 Ocak 1993’ten beri eşcinselliği hastalıklar listesi dışında tutmaktadır.

Aynı şekilde, uluslararası psikoloji ve psikiyatri uzmanlarının tarafından otorite kabul edilen Amerikan Psikiyatrlar Derneği 1973’te, Amerikan Psikologlar Derneği de 1975’te eşcinselliğin zihinsel ve davranışsal hastalıklar listesinden çıkarılmasına karar vermiştir.

Bakan Kavaf’ın açıklamaları, bilimsel açıdan mesnetsiz olduğu gibi, açık bir insan hakları ihlalidir. Kadın ve aileden sorumlu bir bakanın, Türkiye’nin en çok satan gazetelerinden birine “eşcinsellerin tedavi edilmesi gerektiğini” söylemesi anlaşılır değildir. Medeni koşullarda, kadınlar, eşcinseller, biseksüeller, travesti ve transeksüellerin haklarını savunması beklenen Kavaf’ın bu sözleri ve gelen eleştirilere rağmen devam eden sessizliği, eşcinsellere yönelik hali hazırda var olan toplumsal önyargı ve nefreti körüklemekte ve güçlendirmektedir.

Sürekli ayrımcılık pratiklerine maruz kalan, saldırı ve nefret cinayetleri ile yaşama hakları ellerinden alınan eşcinseller hakkında sarf edilmiş bu sözler ve gelen eleştirilere gösterilen kayıtsızlık, hükümetin eşcinsel, biseksüel ve trans bireyleri dışladığının göstergesidir. Bakan Selma Aliye Kavaf, verdiği beyan üzerine özür dilemediği ve istifa etmediği sürece, bundan sonra eşcinsellere yönelik gerçekleşecek herhangi bir hak ihlali ya da nefret cinayetinin sorumlularından birisi de kendisi olacaktır.

Pembe Hayat LGBTT Dayanışma Derneği olarak, Bakan Selma Aliye Kavaf’ı eşcinsellerden özür dilemeye ve istifa etmeye çağırıyoruz.

Hasta Değil, Eşcinseliz ! Eşcinseliz, Buradayız, Hiçbir Yere Gitmiyoruz! Eşcinsellik Değil, Homofobi Tedavi Edilebilir Bir Hastalıktır!

Pembe Hayat LGBTT Dayanışma Derneği

İstanbul LGBTT Sivil Toplum Girişimi