Hükümete Uluslararası Çağrı: LGBTT´lere Yönelik Şiddeti Durdurun!

Hükümete Uluslararası Çağrı: LGBTT'lere Yönelik Şiddeti Durdurun! Pembe Hayat, İnsan Hakları İzleme Örgütü, ILGA-Avrupa ve Uluslarararası Gey ve Lezbiyen İnsan Hakları Komisyonu ortak bir mektup yazarak Türkiye Hükümetine LGBTT bireylere yönelik şiddet konusunda somut adımlar atması çağrısı yaptılar. İstanbul - BİA Haber Merkezi

01 Mart 2010, Pazartesi

Türkiyeli ve uluslararası insan hakları örgütleri, hükümet yetkililerine gönderdikleri mektupta, Türkiye'de son iki hafta içerisinde iki transseksüel kadının öldürülmesinin, devam eden şiddet olaylarına karşı hükümetin yetersiz kaldığını ortaya çıkarmakta olduğunu belirttiler.

Örgütler Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ne, ayrımcılık karşıtı bir koruma sağlayarak, önyargı ve nefret ile mücadele programları oluşturarak ve polisin dezavantajlı grupları taciz etmesine müsaade eden kanunları gözden geçirerek transseksüelleri şiddet eylemlerine karşı risk altında bırakan koşulları tespit etmesi ve düzeltmesi çağrısında bulundu.

Çağrı, Pembe Hayat Derneği, İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Uluslararası Gey, Lezbiyen, Biseksüel, Transgender, Intersex Derneği Avrupa Birimi (ILGA-Europe) ve Uluslarararası Gey ve Lezbiyen İnsan Hakları Komisyonu (IGLHRC) tarafından yapıldı.

İki ayda beş cinayet

"Koruma, soruşturmaktan fazlası demektir; koruma devam eden cinayetleri durdurmak demektir"  diyen HRW LGBT Hakları Programı araştırmacısı Juliana Cano Nieto,  sözlerini şöyle sürdürdü: "Hükümet transseksüellerin haklarını onaylayan ve güvenliklerini garanti altına alan somut adımlar atmadıkça, Türkiye'deki transseksüeller korku içinde yaşamaya devam edecektir."8 Şubat'da bazı saldırganlar, transseksüel Derya Y.'yi, Antalya'nın Altındağ Mahallesi'nde bıçaklayarak öldürdü. Polis Derya Y.'yi vücudu ve yüzünde birçok bıçak darbesi ve boğazı kesilmiş halde yatak odasında buldu.

16 Şubat'da, İstanbul-Fatih'te Aycan Yener on yedi defa bıçaklanarak, boğazı kesildi. Saldırganlar aynı zamanda Yener'in ev arkadaşı Seyhan Özmemiş'i de bıçaklayarak yaraladılar. Haberlere göre görgü tanıkları o sırada olay mahallinden kaçan üç kişiyi gördüklerini söylediler; ancak henüz kimse yakalanamadı.

Transseksüel kadınların hedef seçilerek öldürülmesi, Türkiye'deki LGBTT bireylere yönelik gerçekleştirilen daha geniş bir şiddet örgüsünün sadece bir bölümünü oluşturmaktadır. Türkiye'deki medyaya göre 28 Ocak'da, arkadaşları gey Şinasi Halimoğlu'nu sırtı ve boynuna birçok bıçak darbesi almış şekilde yatağında çıplak bir halde ölü buldular. Bunlar dışında bilinen iki cinayet daha var.

Örgütler, özellikle gelecekte yaşanması muhtemel transseksüellere yönelik cinayetlerle ilgili, Türkiyeli LGBTT'leri korumak için pek bir çabanın olmadığını belirttiler. Mektupta Türkiye'deki yetkililere şu önerilerde bulundular:

* Cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğini de yasal koruma altına alan ayrımcılık karşıtı yasaların yürürlüğe konması;

* Genel suç istatistiklerinde, LGBTT bireylere yönelik, şiddet ile ilgili verilerinin ayırt edici şekilde gösterilmesi;

* LGBTT bireylerin haklarını savunan gruplar ile polis arasında uyumlu bir iletişimin oluşturulması.

Uluslararası Gey ve Lezbiyen İnsan Hakları Komisyonu Ortadoğu ve Kuzey Afrika Programı Koordinatörü Hossein Alizadeh,  "Homofobik ve transfobik cinayetler durmalı, bunun için Türkiye Hükümeti'nin hemen şimdi transseksüel bireyleri korumak için somut adımlar atması gerekmektedir" dedi.(BÇ)

* Fotoğraf: Bawer Çakır

İstanbul - BİA Haber Merkezi * Cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğini de yasal koruma altına alan ayrımcılık karşıtı yasaların yürürlüğe konması;