Uçan Süpürge´den "Erken ve Zorla Evlilikler" Dergisi

Uçan Süpürge’den “Erken ve Zorla Evlilikler” dergisi       

Uçan Süpürge’nin kadın dergisi Uçan Haber yeni sayısında erken ve zorla evlilikleri konu ediniyor. Türkiye’de bu konuda en kapsamlı bilgiyi sunan dergi, soruna çokyönlü yaklaşırken yalnızca Türkiye’ye değil dünyaya da bakıyor.

Uçan Süpürge’nin dergisi Uçan Haber, bu seneki ilk özel sayısını ‘Erken ve Zorla Evlilikler’e ayırdı. Hollanda Büyükelçiliği’nin desteğiyle yayımlanan sayı, Uçan Süpürge Kadın İletişim ve Araştırma Derneği’nin yıllardır erken ve zorla evlilikler üzerine yürüttüğü çalışmaların, bu konudaki birikimlerinin bir sonucu.

Yalnızca Türkiye’de değil dünyada da sorun

Dergi, dünyanın pek çok bölgesinde sıklıkla görülen ve her yıl binlerce kadını mağdur eden bu toplumsal soruna Türkiye’den bakıyor, ancak; başta Avrupa ülkeleri olmak üzere dünyanın erken ve zorla evliliklerle nasıl mücadele ettiğini de gözler önüne seriyor.

Son iki yılın erken ve zorla evliliklere ilişkin haberlerinden UNICEF Türkiye’nin konuyla  ilgili görüşüne, küçük yaşta ve rızaları olmaksızın evlendirilmiş kadınların deneyimlerini anlattıkları öykülerden kimlerin çözümün bir parçası olabileceğine kadar birçok yazı Uçan Haber’in sayfalarında kendine yer açıyor.

Zamansız ve rızasız evlilik

Dergide, feminist araştırmacı Leyla Pervizat, Dicle Üniversitesi öğretim üyesi Rüstem Erkan ve Ankara Barosu Çocuk Hakları Merkezi başkanı Şahin Antakyalıoğlu ile yapılmış söyleşiler de yer alıyor. Söyleşilerden bir diğerinin konuğu, TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu bünyesinde geçen yaz erken evlilikleri araştırmak amacıyla kurulan alt komisyona başkanlık eden milletvekili Öznur Çalık. Derginin son söyleşisinde ise, yönetmen Ayfer Ergün, Etiyopya’da çektiği “Bir Bebek İçin Bir Öküz” adlı belgeseli üzerinden erken hamileliğe bağlı fistül hastalığını ve kadınların yaşadıklarını anlatıyor.

Bu özel sayıda Hollanda, Almanya, Norveç, Avusturya, Fransa, Danimarka, Finlandiya, İspanya, İngiltere, ABD, Hindistan ve Afganistan’da erken ve zorla evliliklerin yarattığı hak ihlalleri ve hükümetlerin aldığı önlemler de anlatılıyor. Derginin yazarları yine iddialı: Gülnur Elçik “Diyanet erken evlilikle erken evlilik yapmamalı”, Pınar Öğünç “Oyun kimin için bitiyor”, Işıl Bayraktar “Kutsanan bekaret”, Pınar Dursun “Vajinismus”, Hülya Anbarlı “Bu dil erkek”, Gül Yaşartürk “Ben kızım, hata bende değildir dede”, Nursel Şengür “‘Hayır!’ diyen çocuklar olalım”, İlayda Vurdum “Bu kızlar neden evleniyor”, Gözde Dağdelen “Fırsat bulup da aşık olmadım” başlıklı yazılarıyla evliliğin zamansız ve rızasız olanına itiraz ediyorlar. Selin Berghan ulusal ve uluslararası mevzuata dikkat çekerken, Yemen’in ilk kadın yönetmeni Khadije Al Salami, kendisi gibi 11 yaşında evlendirilen Amina’nın öyküsünü nasıl filme çektiğini anlatıyor. Özlem Kınal ise soruyor: Zorla evlilik mağdurları bir danışma merkezi ve acil telefon hattı olmalı mı'

Nikahlı şişme bebeğe dönüşmek

Dergide 9 sivil toplum kuruluşu temsil ediliyor: Kozadan İpeğe Ev Eksenli Çalışan Kadınlar Kooperatifi, Ankara Barosu, Documentarist, Elele (Fransa), Orient Express (Avusturya), Sosyal Demokrasi Vakfı, Pozitif Yaşam Derneği, Kaos GL, Pembe Hayat temsilcileri yazı, ve yorumlarıyla Uçan Haber’e katkıda bulunuyor. Derginin görselleri ise fotoğraf sanatçıları Hakan Aydoğan, Hülya Anbarlı, Şehlem Sebik, Stephanie Sinclair, Işık Gülçubuk, Latife Özyurt ve Nurhan Doğan ile ressam Aynur Ekmekçi’ye ait.

Evliliğin 33 çeşidi, Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin 20. yılında neredeyiz, erken evliliğin HIV/AIDS’le ilişkisi, Muşlu kadınların daha genç olamadan yaşlanmaya isyanı, üniversite öğrencilerinin zorla evlilik tanımı, eşcinsel ve transeksüel kadınların nikahlı şişme bebeğe dönüşmeye itirazı, Ankara Mamak’ta geçmişe dönüp nasıl evlendiklerini anlatan kadınlar… hepsi Uçan Haber’in ‘Erken ve Zorla Evlilikler’ özel sayısında.  Dergi 5 TL’den satılıyor.

Bilgi için:
Uçan Süpürge Kadın İletişim ve Araştırma Derneği
Selen Doğan
Tel: 0 312. 427 00 20 / 20
E-posta: ucanhaber@ucansupurge.org