Transeksüel Spor Yazarının Üzücü Mücadelesi

Cinsiyet değişimi yapmaya karar vermesinin üzerinden bir yıldan fazla geçmeden LA Times spor yazarı Mike Penner 27 Kasım 2009'da intihar etti.

LA Times çalışanları şirketin spor yazarı Mike Penner bir makalesinde hormon terapisi gördüğünü ve yakında ismini Christine Daniels yapacağını açıkladığında ne kadar muhafazakâr olsalar da ona destek vermişlerdi.

Kendisi de transeksüel olan Baseball Prospectus yazı işleri müdürü Christina Kahrl, Penner’a; “Hiçbir ameliyat seni Jennifer Aniston’a dönüştürmeyecek,” demişti.

Haber Penner ve o zamanki karısı Lisa Dillman’ı (o da gazete için çalışıyordu) tanıyanlar için şok ediciydi. Ama yazar bina içinde çok sevilirdi ve spor yazarı arkadaşları cinsiyet değişimi kararı konusunda gayet anlayışlı ve destekçi çıktılar.
 Değişimden neredeyse bir yıl sonra Daniels’in hayatını Mike Penner olarak geçirmeyi reddetmesi başka bir şoktu. Ve tabii daha büyüğü de Şükran Günü dolaylarındaki intiharıydı.

Arkadaşları ve meslektaşlarınca desteklenen biri, cinsiyet kimliği konusunda kendisini neden intihar edecek kadar yalnız hissedebilirdi'

Penner, editörleri cinsiyet değişimini açıklayan bir yazı yazmasını önerdiklerinde, çok istekli değildi. Ama sonra iyi bir hikaye olduğuna ikna oldu; haber değeri vardı ve dokunaklıydı- ve başkalarına yardımı dokunabilirdi ve kesinlikle ana akım medyada çok incelenmiş bir konu değildi.
 Sonunda, yazma kararı Penner’ındı  ve kabul etti.
 “Eski Mike, Yeni Christine”i anlatırken gayet muazzamdı ve Penner’a moral kaynağı olmuştu. Bir gün içersinde Times’da makale yarım milyon kez tıklandı, bu da makaleyi gazetede yılın en çok okunan yazılarından biri yaptı. Penner’ın mail kutusuna o gün 538 mail geldi ve ikisi hariç hepsi destekleyici nitelikteydi.

“Çok gururlanmıştı” diyor Penner’la yazının yayınlanmasından birkaç gün sonra konuşan meslektaşı. “Gerçekten neşeliydi. Orada Rönesans veya dönüşüm yaşayan biri vardı ve gayet sevinçli görünüyordu. Çok pozitif ve dokunaklıydı.”

Medya yazarı James Rainey’ın yaptığı bir röportajda Christine Daniels, “Bunu yazarken çok istekli değildim ama yaptığım en iyi şeylerden birine dönüştü” demişti. 
 

Daniel’ın o zamanlar bilmediği – ve değişiminin bu kadar başındayken büyük ihtimalle bilemeyeceği- şey hormonların ne kadar eziyetli olabileceği ve tenis oyuncusu Renée Richards’dan sonra en göze çarpan transeksüel Amerikalı olarak ne etkileri olabileceğiydi.
 

En azından birkaç arkadaşının ve danışmanlarının tanımladığı bir problem vardı. Şöyle ki, Mike üzerinde sonsuza dek kalacak bir “eskiden erkekti” etiketiyle nasıl başarılı bir şekilde Christine olabilirdi ki'
 

Penner’ın tavsiye için gittiği ilk insanlardan biri Christina Kahrl’dı, Baseball Prospectus’un saygın transeksüel yazı işleri müdürü. Kahrl değişimin daha çok başındayken göz önüne bu kadar fazla gelmemesini şiddetle tavsiye etmişti. (Kahrl 2003’de erkekten kadına değişimi tamamlanmadan kamuya transeksüel olduğunu açıklamamıştı.)
 

Kahrl; “Değişim yeterince zor. Milyonlarca insanın önünde halka açık bir şey haline getirmek- delice, cesur, cüretkar veya çılgın diyebilirdiniz ve hepsi birdendi... Tavsiyem dinlenmedi.” (BS, AE)
 

Çeviri: Merih Başak