Travesti Transeksüellerin Eylemi Sona Erdi

Ankara'da transeksüel ve travestilere yönelik saldırılarla ilgili 4 kişinin yakalanmasının ardından Pembe Hayat Derneği her hafta yaptığı oturma eylemine son verdi. Dernekten Kılıçkaya, eylemin önyargıları kırarak, şiddeti görünür kıldığını söyledi.

BİA (Ankara) - Ankara'da transeksüel ve travestilere yönelik saldırılar nedeniyle Pembe Hayat Lezbiyen Gey Biseksüel Travesti ve Transeksüel Dayanışma Derneği tarafından her hafta yapılan mumlu oturma eylemi saldırılardan sorumlu olduğu iddia edilen 4 kişinin yakalanarak savcılığa çıkarılması nedeniyle sona erdi.

bianet'in görüştüğü Pembe Hayat Derneği'nden Buse Kılıçkaya, eylemin sonuç almalarında önemli bir rol oynadığını söyledi, travesti ve transeksüellere ilişkin önyargıların kırılmaya başladığını kaydetti.

Bu kadın eksenli bir eylemdi

Kılıçkaya, eylemin kadın eksenli olduğunu hatırlattı, "yaşananlar ataerkillik üzerinden kadına yönelik şiddetti, şiddet görünür kılındı" dedi.

Travesti, transeksüel örgütlenmesinin kadın örgütleriyle birlikte hareket etmediği zaman eksik kaldığını ifade eden Kılıçkaya, "bugüne kadar travestiler şiddete tepki gösterene kadar haber olmuyordu, saldırgan olarak lanse ediliyordu, olayların öncesi değil sonrası haber yapılıyordu. Eylemle bu yargıların değiştiğini düşünüyoruz" dedi.

Eylem, 2006 yılının Nisan ayında Ankara Eryaman'da başlayan ve Kolej semtinde devam eden hakaret, taciz, tecavüz, dayak, gaspa varan şiddet olaylarının ardından kamuoyunun dikkati konuya çekmek amacıyla başlatılmıştı. (AÖ/KÖ)

BİA Haber Merkezi
07/02/2007 Ayça ÖRER ayca@bianet.org