Travesti Doktor Davayı Kazandı...

Bir devlet hastanesinde nörolog olarak çalışan 30 yaşındaki travesti doktor F.B. uğruna intiharı bile göze aldığı "cinsiyet değişikliği" davasını kazandı. Bakırköy 6. Asliye Hukuk Mahkemesi, sağlık kurulu raporu doğrultusunda Medeni Kanun’un 40/1 maddesi gereğince F.B’nin cinsiyet değiştirmesine izin verdi.

Devlet hastanesinde nörolog olarak çalışan F.B. avukatı aracılığı ile Bakırköy Asliye Hukuk Mahkemesi’ne cinsiyet değişikliği için dava açtı. F.B. kendisine "transeksuelite" (cinsel yönden erkeklere ilgi duyan) teşhisi koyan İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilimdalı Başkanlığı’nın "cinsiyetini kadın olarak değiştirmesinin ruh sağlığı açısından gerekli olduğuna ilişkin" verdiği raporu mahkemeye delil olarak sundu.

Raporda iki yıldan beri cinsel kimlik sorunlarına ilişkin grup psikoterapisine katıldığı anlatılan F.B’nin kadın cinsel kimliğinin tüm rol ve ifadelerini taşıdığı, kendisini karşı cinsten hissettiği sonucuna varıldığı anlatıldı. Raporda F.B’nin ruhsal hayatının belli ettiği cinsiyet ile fiziki cinsiyeti arasında çatışma sonunda cinsiyetini değiştirmek zorunda kaldığı söylendi.

Kadınlığa İlgi

Raporda F.B’nin 4–5 yaşlarında kendisini kız çocuğu gibi hissettiği, kız çocuklarıyla onların ilgi duyduğu oyuncaklarla oynadığı, erkeklik cinsel organının kendisine tuhaf geldiği, annesinden gizlice elbiselerini giydiği, makyaj yaptığı, tuvaletini oturarak yaptığı anlatıldı. Hep kadın bedenini hayal eden, kadın vücuduna imrenen F.B’nin ergenlik döneminde sesinin kalınlaşması ve vücudunda tüy çıkmasının kendisini rahatsız ettiği vurgulandı. Lisede erkeklerle aynı soyunma odasını kullanmaktan rahatsız olduğu anlatılan F.B’nin cinsel kimliğini ilk kez üniversite yıllarında bir erkek arkadaşına anlattığı belirtildi.

Geleneksel Aile

Aşırı dindar ve geleneksel yapıya sahip ailesinin F.B’nin cinsel kimliğini öğrendiğinde olumsuz tepki verdiği anlatılan raporda, ailesinin oğullarını bu durumdan kurtarmak için doktora, hatta hocalara götürdüğü söylendi. Ailesinin karşı çıkması üzerine cinsiyet değişikliği için başvuramayan F.B’nin üç yıl önce intihar girişiminde bulunduğu söylendi. F.B’nin bu olaydan sonra ailesiyle yaşadığı evden ayrıldığı anlatıldı. Raporda F.B’nin her zaman karşı cinsten kadınlara değil de erkeklere ilgi duyduğu anlatıldı.

Kaynak: Mutlu Koser, Hürriyet, 19 Aralık 2006
*Konuyla ilgili web sitesi:
http://hurarsiv.hurriyet.com.tr/goster/haber.aspx'id=4873032