Biz Bu Filmi Görmüştük

“Türkiye’nin artık iyice duvara dayandığını düşünüyorum. Bundan ötesi yok; ya bu duvar çökecek ya bu duvar yıkılacak. Çökerse altında kalacağız, yıkılırsa belki başka bir yere geçeceğiz ya da geçmeye çalışacağız” Murathan Mungan, Kasım 1994, “Milliyetçilik travesti bir kavram” başlıklı yazısı.
Duvarlarımızın altında kalmadan biz duvarlarımızı yıkalım!

Pembe Hayat Derneği'nin İlk Basın Açıklması...

Toplum çoğunluktan farklı olanı, egemen değerlerle uyuşmayanı ya yok etmeye ya da çoğunluğa benzetmeye çalışıyor. Nazi Almanyası politik muhalifleri,Yahudileri, eşcinsel erkekleri ve kadınları, Çingeneleri ölüm kamplarına gönderirken buna benzer imha politikası yürütüyordu.

Türkiye’de yükselen milliyetçilik akımına paralel olarak travesti ve transeksüellere yönelik baskı artıyor. Ankara, İstanbul, İzmir ve Bursa’da “Ülker sokak olaylarına” benzer olaylar yaşanmasından endişe duymaktayız.

“Hortum” Süleyman lakabıyla anılan güvenlik görevlisinin Beyoğlu Ülker sokakta travesti ve transeksüel yurttaşlara uyguladığı insanlık dışı muamele ve şiddetin meraklıları bugün yeniden kötülük üretmek için sahnedeler!

Herkes için insan hakları ve temel özgürlüklere saygıyı geliştirme ve teşvik etme yönündeki önemli yükümlükleri yerine getirme gerçeğinin altını bir kez daha çiziyoruz. Başkalarının ayrımcılığa uğradığı bir toplumda eşitlik yok demektir!

BM Ekonomik ve Sosyal Komitesi; ülkelerin , bireylerin gerek var olan , gerekse de varsayılan cinsel yönelim farklılıkları ve cinsel kimlik değiştirmeleri sonucu ayrımcılıkla karşılaşmama haklarını garantiye alma sorumlulukları olduğunu tescil etmiştir.

Sorunun kaynağı gey, lezbiyen, travesti ve transeksüel yurttaşlar değil, yüzleşemediğimiz homofobimizdir.

Güvenpark eşcinseller için artık güvenli bir yer değil!

Büyükşehir belediyesinin Güvenlik şirketi “Anfa Koruma Grubu” parka gelen eşcinselleri zor kullanarak parkın dışına atmışlardır. Medyaya “Güven Parka huzur geldi” şeklide yansıyan olaylar, eşcinsel bireylere saldırı olarak karşımıza çıkıyor.

Travesti ve Transeksüeller Mağdurken Sanık oluyorlar...

Türkiye’de özellikle, Ankara, Bursa, İstanbul, İzmir’de seks işçiliği yapan travesti ve transeksüellere yönelik şiddet olayları artıyor. Travesti ve transeksüeller, evlerinde, caddelerde silahlı-sopalı saldırılara maruz kalıyorlar. Yaşadıkları evleri ve şehirleri terk etmek zorunda kalıyorlar.

Haklarını arama konusunda engelleyici tavırlarla karşılaşıyorlar. Çoğu zaman talepleri geri çevriliyor ya da takip edilmiyor, ciddiye alınmıyor.

Fuhuş Travesti ve Transeksüellerin Kaderi olmamalıdır!

Türkiye’deki çoğunluktan farklı olanlara karşı uygulanan doğrudan ve dolaylı ayrımcılık pratikleri travesti ve transseksüel kimliğe sahip olan insanları insan onuruna saygının gerektirdiği yeterli düzeyde yaşam standardına sahip olmalarının önünde engel oluşturmakta, hayatın her alanından, çalışma hayatından ve toplumsal hayattan dışlamakta ve onlara fuhuş dışında başka bir seçenek bırakmamaktadır. İnsanları tercihleri her ne olursa olsun bu konuma ötelemek kendi başına bir insan hakları ihlalidir.

Biz bu filmi Ülker Sokakta görmüştük. Tekrar izlemek istemiyoruz. Seyirci Kalmayacağız. Her türlü Ayrımcılığa, Milliyetçiliğe, Homofobiye ve Şiddete Hayır!

Destekleyen Kuruluşlar


Amargi Kadın Kooperatifi


Ankaralı Feministler


Bursa Gökkuşağı LGBT Derneği


Emekçi Kadınlar Derneği Ankara Şubesi


Filmmor


Günyüzü Kadın Danışma ve Dayanışma Kooperatifi


İnsan Hakları Derneği Genel Merkez


İnsan Hakları Derneği Ankara Şubesi


İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi


İnsan Hakları Gündemi Derneği


İzmir Kadın Dayanışma Derneği


Kadın Dayanışma Vakfı


Kadın Tiyatrosu


Kadının İnsan Hakları - Yeni Çözümler Vakfı


Kırk Örük Kadın Kooperatifi


Kaos GL Derneği


Lambdaistanbul LGBTT Derneği


Odtülü Kadınlar


ÖDP'li Kadınlar


Öteki-Ben


SDP'li kadınlar


Pembe Hayat LGTT Dernek Girişimi


Uçan Süpürge