Travestiler Reuters´e haber oldu

İngiliz haber ajansı Reuters, Türkiye'deki travesti ve transeksüellerle konuştu.

Selçuk Gökoluk imzasıyla yayınlanan haberde Türkiye’de travesti ve transeksüellere yönelik şiddet ve ayrımcılığın ‘ciddi boyutta’ olduğuna dikkat çekildi. Türkiye’de travesti sözcüğünün transeksüel anlamında da kullanıldığını yazan Gökoluk, Avrupa Birliği sürecinde de travesti ve transeksüellere yönelik ayrımcılık konusunda yol kat edilemediğini belirtti. Haberde şöyle dendi:

“Türkiye'de cinsiyet değiştirmenin yasal olmasına rağmen transeksüelleri koruyan yasal dayanak yok. Hatta, tepkilerini ortaya koyamıyorlar bile. Geçtiğimiz günlerde, Bursa'da yapılması planlanan eşcinsellerin yürüyüşü, tepkiler yüzünden yapılamadı. 1980'lerde 'İstanbul'u temizlemek' için eşcinsellerin trene bindirilip aç ve susuz şekilde götürüldüğünü de unutmamak gerek. Şimdi de sık sık gözaltına alınıyorlar. Anlatılanlara göre; polis, transeksüellere karşı amaçlarını da gizlemiyor.”

53 yaşındaki transeksüel Belgin’le yapılan görüşmeye de yer verilen haberde şu ifadeler yer aldı: “Belgin yaşadıklarını bize şöyle anlattı: 'Önyargılar nedeniyle iş bulamıyorum. Bu yüzden fuhuş yapıyorum. Seks yapmak için gelenler çok ikiyüzlü. Bazı insanlar insan haklarından konuşuyor ama ben onu henüz görmedim. Burada bir köpeği öldürür gibi transeksüel öldürülüyor. Birçok arkadaşımın katilleri bulunmadı. Polis ise birçok olayda yavaş davranıyor'.”

Kaynak: Akşam, 2 Ekim 2006