´Cinsel tercih´li, ´Ulu Önder´li tazminat davası

Bülent Ersoy, Deniz Baykal'ın aleyhine açtığı tazminat davasına bakan mahkemenin Baykal'ın 'Atatürklü savunmasından' etkilendiğini belirterek reddini istedi. Ersoy'un avukatı, müvekkilinin yıllarca cinsiyet ayrımcılığından mağdur edildiğini, şimdi de doğruları söylediği için mahkum edilmek istendiğini savundu.

Baykal'ın "12 Eylül döneminde sahne yasağımın kaldırılması için şimdi parti genel başkanı olan kişi, benden servet istedi" diyerek kişilik haklarını ihlal ettiği iddiasıyla Ersoy aleyhine açtığı 300 bin YTL'lik manevi tazminat davasına devam edildi.

Ersoy'un avukatı Halil İbrahim Serbest, mahkemeye sunduğu dilekçede, "Davacı tarafın Ulu Önder Atatürk gibi kutsallıkları kendi taraflarındaymış gibi cümlelerde kullanmaları, sayın hâkimin tarafsızlığını tehlikeye düşürmüştür" dedi. Baykal'ın avukatı Mengü'nün, dava dilekçesinde Baykal'ı "devleti, Cumhuriyet'i kuran, bu ülkeye demokrasiyi getiren Ulu Önder Atatürk'ün kurduğu Cumhuriyet Halk Partisi'nin genel başkanı..." olarak nitelendirerek, mahkemeyi etki altında bırakmak istediğini" öne süren avukat, Ersoy'un Türkiye şartlarında yıllarca cinsiyet ayrımcılığından mağdur edildiğini, bu davada da doğruları söylediği için mahkûm edilmek istendiğini savundu.

Serbest, Ersoy'un gerekirse hakkını Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde (AİHM) arayacağını bildirdi. Yargıç Yaşar Eren, reddi hâkim talebinin usule aykırı olduğunu belirterek reddetti ve duruşmayı erteledi.

Kaynak: Radikal, 8 Aralık 2006