Online Koçunuz’da LGBTİ+ Fobi!

Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) hazırlanan öğrencilere çevrimiçi koçluk hizmeti sağlayan Online Koçunuz, kendilerine başvuran bir LGBTİ+’nın başvurusunu “Kontenjan doldu” diyerek geri çevirdi ve ardından “LGBTİ+ olduğunu söylemeseydin alırdık” dedi.
Geçtiğimiz günlerde Online Koçunuz isimli koçluk hizmeti sağlayan kuruma danışmanlık için başvuran bir trans, LGBTİ+ fobik olmayan biriyle çalışmak istediğini belirtince ilk başta olumlu yanıt aldığı kurumdan “Kontenjanımız dolu” yanıtını aldı. Ardından kontenjanlarının olduğunu başvuran diğer arkadaşları aracılığıyla öğrenince kuruma mail atarak açıklama talep etti. Talebe yanıt vermeyen kuruma sosyal medyadan gelen tepkilerin ardından sosyal medya üzerinden ulaşan LGBTİ+ öğrenci şu yanıtı aldı:
 
“Nasıl yaklaşacağımızı bilemedik”
 
İlk başta kontenjanlarının dolduğunu belirterek kendilerine başvuran kişiyi yanıtsız bırakan kurum, “Daha öncesinde başımıza böyle bir şey gelmediği için nasıl yaklaşacağımızı bilemedik.” dedi. Ardından diğer danışanlarına verdikleri hizmeti kendisine vermemelerine cinsiyet kimliğinin nasıl engel olabileceğini soran öğrenci, “Aslında size kontenjanımız dolduğunu söylemiştik” yanıtını aldı.
 
“Söylemeseydin alırdık”
 
Kontenjanlarının dolu olduğunu söyleyen kuruma arkadaşlarının başvurularına olumlu dönüldüğünü belirttiğinde ise “İlk yazdığında kabul etmiştik. Sonradan LGBTİ+ olduğunu söylemeseydin alırdık” diyerek tutarsızlıklarına devam etti. Kimseyle çalışmak zorunda olmadıklarını da ekleyen LGBTİ+ fobik kurum Online Koçunuz, bütün bu tutarsızlıklar üzerine öğrencinin sandığı gibi bir “art niyetin” olmadığını belirtti.
 
“Amatörlükler olabiliyor”
 
Uyguladıkları fobiyi önce “kontenjan” sonrasında da “nasıl yaklaşacağımızı bilemedik” diyerek gizlemeye çalışan kurum, akabinde LGBTİ+ fobilerini “amatörlükler olabiliyor” diyerek açıkladı. 
 
“Lubunya fobik olduklarını kabul etmiyorlar”
 
Konuyla ilgili Pembe Hayat’a ulaşan trans öğrenci şunları söyledi:
“Önce kontenjan sonrasında da nasıl yaklaşacaklarını bilemediklerini söylediler. Unifestal isimli kurumun projesi olduklarını belirten kurumun web sitelerini incelediğimde eğitimde fırsat eşitsizliğini ortadan kaldırmak için çalıştıklarını söylediler. Ancak bunun üzerine çalışan bir kurum, Türkiye’de eğitime erişimde en çok sıkıntı yaşayan bir topluluğu kendi kurumlarının dışında bıraktılar. Bir de üzerine kimseyle çalışmak zorunda olmadıklarını söylediler. Önce kendi misyonunu yok sayan bu kurum LGBTİ+ fobik olduklarını kabul etmek bile istemiyorlar. Bu durum ise buna hayatın her alanında fobiye maruz kalan bu coğrafyanın lubunyası için çok tanıdık. Meseleyle ilgili mücadeleme hukuki zeminde devam edeceğim.”