AB sözcüsü: LGBTİ’ lere karşı nefret söylemi ve bir LGBTİ+ oluşumunun kapatılması kabul edilemez.

Avrupa Birliği (AB) Sözcüsü Peter Stano, polis şiddeti ile LGBTi+’lara yönelik nefret söylemi ve Boğaziçi Üniversitesi LGBTİ+ Çalışmaları Kulübü’nün kapatılmasına ilişkin açıklama yaptı.

Kaos GL’nin aktardığına göre açıklamanın tam metni şöyle:

“Avrupa Birliği, hukukun üstünlüğü, insan hakları ve yargı alanlarında Türkiye’deki olumsuz gelişmelere ilişkin ciddi biçimde endişe duymaktadır.

Bu bağlamda, meşru toplanma özgürlüğü haklarını kullanan yüzden fazla öğrencinin gözaltına alınması ve İstanbul Valisi’nin Boğaziçi Üniversitesi’nin yer aldığı iki ilçede her türlü toplanma, eylem ve yürüyüşünü yasaklaması son derece endişe verici bir gelişmedir ve yetkililerin AB değer ve standartlarına uygun reformlar konusundaki taahhütlerine aykırıdır.

Covid-19 pandemisi eleştirel sesleri susturmak için araç olarak kullanılamaz.

Eylemler sırasında üst düzey yetkililerin LGBTİ+ öğrencilere karşı sergilediği nefret söylemi ve bir LGBTİ+ oluşumunun kapatılması kabul edilemez.

Türkiye’yi ulusal ve uluslararası yükümlülüklere saygı duymaya ve geçtiğimiz haftalarda barışçıl toplanma haklarını kullanırken keyfî bir şekilde gözaltına alınanları serbest bırakmaya çağırıyoruz.

İfade özgürlüğünü kullanan kişilere polisin orantısız güç uygulaması aday bir ülke ve uzun yıllardır Avrupa Konseyi üyesi olarak Türkiye’nin yükümlülüklerine aykırıdır.”