Romanya, iki trans erkeği ameliyat olmadıkça ‘resmi’ olarak tanımayı reddettiği için AİHM tarafından suçlu bulundu

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), iki trans erkeği ameliyat olmadıkça cinsiyet kimliğini tanımayı reddettiği için Romanya aleyhine karar verdi.

AİHM, 19 Ocak Salı günü Romanya'yı "özel hayata ve aile hayatına saygı hakkını" savunan Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 8. maddesini ihlal etmekten suçlu buldu. Mahkeme belgelerinde X ve Y olarak belirtilen iki trans erkek, 44 ve 38 yaşlarındaki Romanya vatandaşı. Dava, Romanya’nın adlarını ve cinsiyetlerini yasal olarak değiştirmek için “cinsiyet değiştirme ameliyatı geçirdiklerine dair kanıt sunmaları” gerektiğini söylediği 2013 yılına dayanıyor.

İki trans erkek de ameliyat olmuş ve hormon terapisi görmüştü ve X'in cinsiyet disforisi olduğunu doğrulayan üç tıbbi sertifikası bulunmaktaydı. Ancak yerel mahkemeler yasal bir cinsiyet değişikliğinin "erken" olacağını savunmuştu. Başvuruları, “erkek” olarak tanınmak için cinsiyet değiştirme ameliyatı olmaları gerektiği gerekçesiyle reddedilmişti.  

AİHM kararında; yerel mahkemelerin, cinsiyet değiştirme ameliyatı olmak istemeyen başvurucuları imkansız bir ikilemle karşı karşıya bıraktığını belirterek; kişilerin ya daha iyi yargılamalarına karşı ameliyat olmak zorunda kaldıklarını -ve böylece fiziksel bütünlüklerine saygı haklarını tam olarak kullanmaktan vazgeçtiklerini- ya da cinsiyet kimliklerinin tanınmasından vazgeçmek zorunda kaldıklarını ifade etti.

AİHM, trans erkeklerin “savunmasız, endişeli ve aşağılanmış” bir duruma sokulduğunu ve söz konusu kişilerin genel menfaati ile kişisel menfaati arasındaki adil dengeye uymadığını” savundu. Romanya, “manevi zarar” nedeniyle davacıların her birine 7,500 ?, ayrıca trans erkeklerden birine geçirdiği iki ameliyat için de 1,153 ? para cezası ödeyecek.

 

Kaynak: pinknews.co.uk