İrem için LGBTT Örgütlerinden Eylemler

İrem için LGBTT Örgütlerinden Eylemler

Cuma, 24 Eylül, 2010 - Haber: Kaos GL

Nefret Cinayeti sonucu hayatını kaybeden İrem Okan için LGBTT örgütleri tarafından İstanbul ve Ankara’da bugün ve yarın iki ayrı eylem ve basın açıklaması düzenlenecek.
 
İstanbul’daki eylem 24 Eylül Cuma (bugün) saat 18:30 da Taksim Tramvay durağında, Ankara’daki performatif eylem ise 25 Eylül Cumartesi Saat: 18:00’de Sakarya Meydanı’nda gerçekleştirilecek.
 
LGBTT örgütlerinin imzacı olduğu basın açıklamasında nefret suçlarının sorumlusu “‘Eşcinsellik hastalıktır’ diyerek nefret söylemi üreten Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf ve LGBTT’leri ‘Ahlaksız’ olarak tanımlayarak ahlak dersi vermeye soyunan Osman Sınav’dır.” denildi.

Basın açıklamasının tam metni şu şekilde:
“Basına ve kamuoyuna,

İrem Okan isimli arkadaşımızı kaybettik!
20 Eylül Pazartesi günü bir çok yerinden bıçaklanarak öldürülen İrem, bu yıl öldürülen 20’ye yakin LGBTT birey gibi nefret cinayeti sonucu hayatini kaybetti. Katil nefretinin altını çizerek olay yerinde “tüm travestilere ölüm” notu bırakmıştır.

Yine bu yaz, Fulya’da Olcay isimli arkadaşımız cinsel organı kesildikten sonra tecavüz edilerek öldürüldü. Bu cinayette de “trans cinayetlerinin devamı gelecektir” notu bırakılmıştı.

Geçtiğimiz hafta, cumartesi gecesi, Cihangir de bir gey arkadaşımız 3 kişinin saldırısına uğradı. Saldırganlar tarafından, bıçak çekilen arkadaşımız kaçmaya çalışırken, 4 metrelik bir duvardan aşağı atılmıştır. Saldırganlar düşme sonrası bilincini kaybeden arkadaşımızı dövmeye devam etmiştir. Arkadaşımızın burnu kırılmış, kaburgalarında çatlaklar oluşmuştur.

Bu olaylar herhangi bir şiddet vakası değildir. Bizlerin varoluşunu görmezden gelen, kimliklerimizi tanımak istemeyen, inkar eden, Homofobik ve Transfobik ideolojilerin, hunharca, vahşice hayatlarımıza kast etmesidir.

Gündelik hayatlarımızda yasam hakkimizin ihlaline kadar her turlu ayrımcılığa maruz kalan biz lezbiyen, gey, biseksüel, travesti ve transseksüel bireyler, nefret suçlarını ve faillerini ifşa ediyoruz, kurban olmayı reddediyoruz.

Eşcinsel, biseksüel, travesti ve transseksüellerin maruz kaldıkları şiddetten, bu şiddeti meşrulaştıran heteroseksist, erkek egemen sistemin ve bu sistemin devam etmesine katkıda bulunan herkesin sorumlu olduğunu tekrarlıyoruz. Nefret suçu tanımını hala ceza kanununa almayan, ayrıca bu şiddeti tekrar tekrar bilinçli bir şekilde üreten devleti sorumlu tutuyoruz.

Bu olayların sorumlusu “Eşcinsellik hastalıktır” diyerek nefret söylemi üreten Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf’tır. Anayasa değişikliklerinde bizleri ve bize yapılan ayrımcılıkları görmezden gelen iktidarlardır. Bizleri “Ahlaksız” olarak tanımlayarak ahlak dersi vermeye soyunan Osman Sınav’dır.

Bu cinayetlerin ve şiddetin sona ermesi için, sadece katillerin bulunmasını değil, nefreti üreten, meşrulaştıran ideolojinin de değiştirilmesi için gerekenin yapılmasını talep ediyoruz. Katillere ceza indirimi veren bir hukuk düzeni degil, lgbtt bireylere yönelik baskı ve ayrımcılıkları engelleyen bir hukuk düzeni talep ediyoruz. Sokaktaki var oluşumuzu kabahatler kanununu gerekçe göstererek sınırlandıran kolluk kuvvetleri değil, kimliğimizi tanıyan, bizi hasta olarak yaftalamayan ve can güvenliğimizi gözeten bir düzen talep ediyoruz.

Biz bugün Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Travesti, Transseksüel bireyler olarak yaşamın her alanındayız. Yok olmayı, görünmez olayı reddediyoruz.
 
Hevjîn Diyarbakır LGBTT Oluşumu
İstanbul LGBTT Sivil Toplum Girişimi
Kadın Kapısı
Kaos GL Derneği
Lambdaistanbul LGBTT Dayanışma Derneği
MorEL Eskişehir LGBTT Oluşumu
Pembe Hayat LGBTT Dayanışma Derneği
Siyah Pembe Üçgen İzmir LGBTT Derneği
İÜ Radar LGBTT Topluluğu
luBUnya Boğaziçi Ünirvesitesi LGBTT Toplululuğu”