Yetkililer Nefret Cinayetlerine Daha Ne Kadar Sessiz Kalacak

Basına ve Kamuoyuna;

 

20 Eylül 2010 tarihinde İrem Okan adındaki trans arkadaşımız, Bursa’nın Gaziosmanpaşa ilçesindeki evinde hunharca katledilmiştir. Polis soruşturması sonrasında Emrah Ş. adındaki katil zanlısı Bursa adliyesine cinayet suçundan sevk edilmiştir. Emrah Ş., polis sorgusundaki ifadesinde İrem’in kendisi ile ilişkiye girmek istediği için öldürdüğünü belirtti.

 

Yıllardır, trans bireylere yönelik nefretten bahsediyor, nefret cinayetlerine karşı siyasetçileri, emniyet güçlerini, toplumu bilgilendirmeye çalışıyoruz.

 

Yıllardır, hükümet nezdinde girişimlerde bulunmaya çalışıyor, çeşitli siyasi parti temsilcilerini yaşanan cinayetler hakkında bilgilendirip alınması gereken önlemleri sıralıyoruz.

 

Yıllardır, toplumsal adalet ve eşitliğin sağlanabilmesi için toplumun her kesiminin demokratik süreçler içerisinde sesinin duyulması gerektiğini, taleplerinin görmezden gelinmemesini önemle vurguluyoruz.

 

Yıllardır, trans bireylerin cinsiyet kimliği temelli ayrımcılık, nefret cinayetleri, polis şiddeti, yasal ayrımcılık pratikleri karşısında hükümetin fiili önlemler alması gerektiğini, yasal değişiklikler ile toplumun belli bir kesimini oluşturan trans bireyleri aktif koruma altına alması gerektiğini üzerine basa basa söylüyoruz.

 

2010 yılının başından bu yana Türkiye’nin çeşitli illerinde 10 civarında trans birey öldürüldü. Her cinayet sonrası, emniyet güçlerinin gerekli soruşturmayı sağlıklı şekilde yürütmesini, hükümetin öldürülen trans bireyleri görmezden gelip suskun kalmamasını, parlamenterlerin yasal değişiklikleri bir an önce gerçekleştirip toplumsal cinsiyet kimliği temelli ayrımcılık ve şiddete karşı koruma önlemlerini görüşmesini demokratik hakkımız olarak talep ediyoruz.

 

Uluslararası insan hakları standartlarına uygun bir Ayrımcılık Karşıtı Yasa ve Nefret Suçları Yasası’nın acilen hükümet tarafından görüşülmesini, kolluk kuvvetlerinin cinayetler sonrasında etkin soruşturma yürütmesini, adli yetkililerin “ağır tahrik” indirimleri ile katilleri ödüllendirmemesini talep ediyoruz.

 

2008 yılında silahlı saldırıyla Ankara’da nefret cinayeti sonucu öldürülen ve hala katilleri yakalanmayan Dilek İnce’yi, başı testere ile kesilmiş halde Bursa’da sokakta cesedi bulunan Eda Yıldırım’ı, Antalya’daki evinde onlarca bıçak darbesi ile işkence edilerek öldürülen Derya’yı hatırlatmak istiyoruz.

 

Soruyoruz: Hükümet bu cinayetlerin toplumsal düzeyde etkin olan transfobik nefretin bir sonucu olduğunu görmesi için kaç kişinin ölümüne daha tanık olacağız'

 

Hükümetin demokratik söylemlerinin trans bireyleri neden kapsamadığını merak ediyoruz' Cinsiyet kimliği temelli toplumsal nefret ve şiddet ile beraber kurumsal şiddetin tarafımızdan defalarca hükümet yetkililerine iletilmesine rağmen, neden kimse fiili önlem almıyor'

 

Eşcinseller hakkında “hasta”, “ahlaksız” yakıştırmasını yapan Aile ve Kadından Sorumlu Bakan Selma Aliye Kavaf ile yapımcı Osman Sınav’a soruyoruz. Yapmış olduğunuz eşcinsel karşıtı açıklamalar sonrası içiniz rahat mı'

 

Tekrar ediyoruz: Transeksüel bireyler vardır ve cinsiyet kimliğimiz ile var olmaya ve nefret cinayetlerine karşı sesimizi yükseltmeye devam edeceğiz. Bundan sonra yaşanacak her nefret cinayetinin sorumluluğu trans bireylerin demokratik hak taleplerini görmezden gelen yetkililerdedir.

 

Pembe Hayat LGBTT Dayanışma Derneği

 

Adres: Ataç 1 Sokak 3/8 Yenişehir, Çankaya, Ankara

Tel: 0312 433 85 17 – 0532 462 17 05

Fax: 0312 433 85 17

E-Posta: pembehayat@pembehayat.org

Websayfası: http://www.pembehayat.org