Koronavirüs gündeminde uyum sürecindeki translar ne gibi zorluklar yaşayabilir?

Hastane sürecinde olan transların Koronavirüs gündeminde kendilerini koruyabilmek için neler yapabileceklerinden bahseden Başar, hormon kullanan transların hormon ilaçlarının doktor kontrolünde kullanıldığı sürece bağışıklık sisteminde veya virüsün etkilerine yatkınlıkla ilgili herhangi bir değişiklik yapmayacağını belirtti. Aynı zamanda süreç için hastanelere gelinmemesi gibi tedbirlerin alınması gerektiğini söyleyen Başar, şu önerilerde bulundu:
 

“Hormon kullanımı yatkınlık oluşturmamaktadır!”

“Uyum sürecinde kullanılan hormon ilaçları, doktor kontrolünde kullanıldığı sürece bağışıklık sistemi veya virüsün etkilerine yatkınlıkla ilgili bir değişiklik yapmazlar. Doktor önerisiyle kullanıyorsanız o şekilde kullanmaya devam etmelisiniz. Farklı herhangi bir kronik hastalığınız varsa tedavileri aksatmamalısınız. Bazı gruplar virüse daha yatkın dense de hormon kullanımı herhangi bir yatkınlık oluşturmamaktadır. Ancak ilaçların doktor kontrolünde kullanılması gerekir. Temel tedbirlerden bir tanesi herkes için geçerli olan evde kalınması. Bu tedbir gereği hastaneye acil bir gereksinim olmadığı sürece gidilmemesi gerekiyor. Hastanelere gelinmemesi, öncelikle kişiler için hastalığın en yaygın olduğu yer olan hastanelerde bulunmaması için önemlidir.”
 

“Kontroller ertelenmeli ya da küçük merkezlerde yaptırılmalı”

“Psikiyatri, endokrin ve cerrahi bölümlerde cinsiyet uyum süreciyle ilgili işlemlerin ertelenmesi en uygunu. Psikiyatri ve endokrin kliniklerinde yalnızca aciliyet gerektiren sınırlı sayıda hasta kabul ediliyor. Bunun temel nedeni kişileri korumaktadır. Herhangi bir operasyondan da hangi hastanede yapılacak olursa olsun bu dönemde kaçınmanızda fayda var. Eğer yasal olarak süreci tamamladıysanız, önümüzdeki birkaç ay ertelemenizi öneririm. Kan sayımınızı ya da karaciğer işlevlerinizi Koronavirüs nedeniyle hastalığı takip edilen hastanelerde değil, küçük merkezlerde yaptırmanızı, erteleyebiliyorsanız ertelemenizi öneririm.”
 
“Sağ ve sağlıklı tutmaya çalışın. Mümkün olduğu kadar evde kalın. Kendinizi yalnız ve çaresiz hissetmeyin!”
 
Pembe Hayat Derneği Facebook hesabında yayımlanan videoya ulaşmak için tıklayın.