Trans öğrencilere cinsiyet atamak ifade özgürlüğü değildir!

Ohio’da bulunan Shwanee Devlet Üniversitesi’nde “Din Felsefesi” dersi veren profesör Nicoholas Meriwether, çoğunlukla “özgürlük” adı altında LGBTİ+ kişileri dışlamaya yönelik çalışmalar sürdüren Alliance Defending Freedom’ın da yardımıyla, trans kadın öğrencilere “bey” demesini istemeyen üniversite çalışanına dava açtı.
 
Ohio Mahkemesi geçen hafta, Meriwether’ın kasti bir şekilde trans kadın öğrencisinin beyanı dışında, bir cinsiyet atamasının ifade ya da din özgürlüğü altında korunmadığına karar kılarak, davacıyı haksız buldu. 12 Şubatta gerçekleşen duruşmada, Hâkim Susan J. Dlott, Meriwether’ın Amerika Birleşik Devletleri Anayasası kapsamında bir hak ihlali belirtmediğini açıkladı:
 

“Trans öğrenciyi hedef göstermiştir.”

“Davacının ismi verilmeyen trans kadın öğrenciye, sadece soy isimiyle ya da “bey” diyerek hitap etmesinin bir düşünce ya da görüş bildirmediğini ve Meriwether’ın kendi kişisel inançları doğrultusunda, sınıfı terk etme ya da derse katılmama özgürlüğü olmayan trans öğrenciyi hedef göstermiştir. Meriwether’ın öğrenciye hitap şeklinin akademik bir amacı yoktur ve meşrulaştırılamaz. Aynı zamanda üniversite Meriwether’a bu davranışını düzeltmesi için birden çok şans verilmiştir.”
 
Davanın sonucu Shawnee State LGBTİ+ öğrenci klübü National Center for Lesbian Rights tarafından kutlandı.
 

Karar desteklendi

National Center for Lesbian Rights tarafında yürütülen Transgender Youth Projesi’nin direktörü ve kurumun avukatı Asaf Orr, “Mahkemenin okulların tüm öğrencilerine ayrımcılık korkusu yaşatmadan eğitim olanakları sağlaması gerektiğini kabul etmesinden çok mutluyuz.” ifadesini kullandı.
 
SAGA Kulüp başkanı, Jae Keniston “Dava süreci boyunca trans öğrencilerin bahsi geçen profesörle karşılaşmaktan ve derslere katılmaktan çekindiklerini, Shwanee Devlet Üniversitesi’nin trans öğrencilere yapılan ayrımcılığa ve tacize gereken önemi göstermeyeceğinden şüpheleniyordu. Kulüp, mahkemenin Shawnee Devlet Üniversitesi’nin ayrımcılık ve taciz karşıtı politikalarını tanımasını, güvence sağladığını açıkladı ve ekledi:
 
“Bu kampüsteki tüm trans bireyler adına gelişme sürecinde büyük bir adım.”