1 Aralık Dünya HIV/AIDS Günü Yürüyüşü

Biz, gençler 1 ARALIK Dünya AIDS Günü’nde evrensel cinsel sağlık/üreme sağlığı haklarımızı bir kere daha hatırlatmak istiyoruz!

Bugünün gençleri olarak bizler, HIV ve AIDS’in var olduğu bir dünyaya gözlerimizi açtık. Yapılan çalışmalara rağmen bugün hala HIV ve AIDS bizi endişelendirmektedir. Çünkü;
Gelecek 24 saatte 7.400’den fazla insan HIV ve AIDS ile tanışacaktır ve bunların yarısına yakını 25 yaşın altındaki gençler olacak

1 .
Bugün 72 milyonu aştığı hesaplanan nüfusumuzun yaklaşık yarısı 25 yaşın altındadır, yani genç nüfustur.
Ülkemizde her 10 gençten yalnızda 1'i, HIV ve AIDS hakkında kendilerini koruyabilecek bilgiye sahiptir2
Üstelik her iki gençten biri, HIV ile yaşadığını bildikleri biriyle aynı odayı, sınıfı paylaşmaktan korkmaktadır

2
Ülkemizde çoğu lezbiyen, gey, biseksüel, transeksüel ve travesti birey, HIV ile yaşadıkları önyargısıyla ayrımcılığa maruz kalmaktadır. Güncel rakamlar, ülkemizdeki HIV ile yaşayanların yarısından fazlasının heteroseksüel olduğunu göstermektedir.
Buna ek olarak, günümüzde hala HIV ve AIDS ile yaşayan insanlar, cinsiyet, cinsiyet kimliği ve cinsel yönelim, yaş, sosyo ekonomik durum, iş güvencesi gibi etmenler ve görünmez sınırlamalar nedeniyle sağlık hizmetlerinden yoksun kalabilmektedirler.

Yaklaşık son 30 yıldır HIV ve AIDS dünya gündeminde önemini korurken, alınan mesafe yok denecek kadar azdır. Enfeksiyonun hızlı yayılımını, yersiz korkuları ve ayrımcılığı tetikleyen temel faktörlerden biri de bilgi eksikliğidir.

Gençlerin, HIV ve AIDS de dahil olmak üzere, tüm cinsel sağlık ve üreme sağlığı konularında eğitime ve bilgiye erişme hakkı hiç bir gerekçe arkasına sığınmaksızın sağlanmalıdır.

HIV ve AIDS ile yaşayanların kesintisiz sağlık hizmetine, destek, bakım ve tedaviye ulaşması sağlanmalıdır.
Bizler bundan sonraki süreçte, karar vericileri, bu konuda çalışan ulusal ve uluslararası sivil toplum kuruluşlarını, hizmet sunucularını, HIV ile yaşayan bireyleri; herkesi daha geniş kitlelere ulaşmak ve HIV ve AIDS’e karşı dur demek için harekete geçmeye çağırıyoruz.

Gençliğin bu tabloyu değiştirme gücü vadır. Bizler, HIV ve AIDS de dahil olmak üzere tüm cinsel sağlık ve üreme sağlığı konularında çözümün bir parçası olmak istiyoruz! Bizler, yeryüzündeki HIV’in yayılımını önlemek ve HIV ile yaşayan insanlara uygulanan ayrımcılığı yok etmek için çalışıyoruz ve çalışmaya devam edeceğiz.

Biz gençler, Haklarımız İçin Varız! Bu yılki 1 Aralık, Dünya AIDS Günü haftasında otuzdan fazla merkezde HIV ve AIDS de dahil olmak üzere, cinsel sağlık, üreme sağlığı ve haklarımız konusunda bilgi ve farkındalığı arttırmak için çalışıyoruz.

İşte bu nedenle 5 Aralık Cumartesi günü saat 14.00'te Esat Dörtyol ağzında buluşup yürüyoruz...