ABD trans öğrencilerin cinsiyet kimliğini tanımayan yasa tasarısına hazırlanıyor

Amerika Birleşik Devletleri’nin Idaho eyaletinde, trans öğrencilerin okullarda spor takımlarına ayrılırken beyan ettiği cinsiyetine göre değil, doğumda atanan cinsiyetine göre dağılımın olmasına yönelik yasa tasarısının hazırlandığı açıklandı. Bianet’in haberine göre, New Hampshire, Washington, Georgia, Tennessee, Missouri, Indiana ve Alabama‘nın ardından son olarak Idaho eyaleti de trans öğrencilere yönelik bir yasa tasarısı üzerinde çalışıyor.
 
Trans öğrencilerin cinsiyetlerini yok sayan yasa tasarısı hakkında konuşan meclis üyesi ve eski bir kadın basketbol takımı koçu olan Ehardt, bu yasa tasarısının “spor alanını adil tutmak” için hazırlandığını söylüyor:
 
“(Trans olmayan) kız çocuklarının ve kadınların, rekabet için eşit şartlara sahip olduklarından emin olmak istiyorum. Tıpkı erkeklerin birbiri arasındaki rekabetinde olduğu gibi. Kız çocukları ve kadınlar için şartlar zaten oldukça zor ve bugün olduğum noktaya gelebilmek için ne kadar mücadele etmek gerektiğini ilk elden biliyorum.”
 
Trans çocukların ve yetişkinlerin yalnızca yasa tasarısı ile bile maruz kaldıkları ayrımcılık, beyan ettikleri cinsiyetin hukuksuzca reddi, diğer hak ihlalleri ve okulda maruz kalabilecekleri zorbalıkları görmezden gelerek trans olmayan kız çocukları ve kadınları “adil” bir spor rekabeti içinde görmek istediğini söyleyen Ehardt, “eşitlik”ten bahsederken, trans kız çocukların ve yetişkinlerin beyan ettikleri cinsiyetleri üzerinden trans olmayan kız çocukları ve kadınlar ile eşitlenmesini engelleyecek yasa tasarısını desteklediğini belirtiyor.
 

Kansas da yasa tasarısı için hazırlanıyor

Kansas Milletvekili Michael Capps, geçtiğimiz günlerde yaptığı bir açıklama ile ülkede bulunan sekiz eyaletin hazırlandığı transfobik yasa tasarısı için Kansas’ın da hazırlandığını belirtti:
 
"Biyolojik kadınlar, spor yaparken yine biyolojik kadınlarla rekabet etmek istiyor. Rekabette adalet var. Biyolojik kadınlar biyolojik erkeklere karşı oynamak istemiyorlar"
 
“Sporda eşitlik” iddiası ile cinsiyetleri üzerinden eşitliği reddeden transfobik eyalet yetkilileri, bu yasanın LGBTİ+ topluluğuna “zarar vermeyeceğini” iddia etti. Kansas’ın da hazırlık açıklamasının ardından toplamda dokuz eyalette transfobik yasanın gündemde olduğu anlaşıldı.
 

IAAF trans kadınların kimliğini tanımıyor!

Uluslararası Atletizm Federasyonları Birliği (IAAF), geçtiğimiz yıl trans kadın sporcuların yarışmalarda kadın kategorisinde yarışmaları için trans kadınların kadın olduğuna dair “resmi belge” sunmaları gerektiğini söylemişti. Resmi belge sunmayan trans kadın sporcuların kadın kategorisinde yarışamayacağını ekledi. Geçtiğimiz günlerde konsey toplantısı alan IAAF, kadın kategorisinde yarışacak kişilerin testesteron seviyesinin litre başına 5 nanomolün altında olması gerektiğini söyledi. Bu şart, öncesinde 10 nanomolün altında olması gerektiği yönündeydi.
 
ABD’de yer alan dokuz eyaletin bu transfobik tutumuna karşı LGBTİ+’lardan ve transfobik olmayan devlet kurumlarından tepkiler gelmeye devam ediyor.