Dilekçe vermek isteyen Pembe Hayat´a polis barikatı

Polis engeliyle karşılaşan travesti ve transeksüeller, dilekçelerini tüm engellemeye rağmen tek tek Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı’na verebildiler.

Pembe Hayat LGBTT Derneği'nin çağrısıyla Yüksel Caddesi İnsan Hakları Anıtı önünde toplanan travesti ve transeksüeller yaşadıkları polis şiddeti ve Kabahatler Kanunu'nun da aralarında olduğu hak ihlallerine yer verdikleri şikayet dilekçelerini polisin engellemesine rağmen Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı'na verdiler.

"Kabahatler Kanunu"na göre polislerin keyfi para cezaları kestiği travesti ve transeksüeller bu cezaların iptal edilmiş olmasına rağmen evlerine haciz ve ödeme emri gelmesi, keyfi olarak gözaltına alınıp karakollarda tutulmaları ve evlerinin kapatılması ile ilgili Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı'na dilekçe verdiler.

Pembe Hayat LGBTT Derneği'nin çağrısıyla bir araya gelen yaklaşık 80 kişinin Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı'na verdikleri dilekçede "Ankara özelinde Asayiş Şube ekiplerine bağlı kolluk kuvvetleri, Esat Polis Merkezi, Kavaklıdere Polis Merkezi, Anafartalar Polis Merkezi, Karşıyaka Polis Merkezi daha ne kadar bize yönelik haksızlığa devam edecek' Ankara Valiliği daha ne kadar evlerimizi kapatacak'" diye sordular.

Bugün (23 Ekim) saat 14.00'te Ankara'da, Yüksel Caddesi'nde bir araya gelen Pembe Hayat'lı travesti ve transeksüeller üzerlerinde "Polis elini bedenimden çek", "Transfobi öldürür", "İş istiyoruz" ve "Kabahatler Kanununa son" yazılı tişörtler giydiler.

"Yurttaş olarak devlet politikasının uyguladığı baskılar nedeniyle hiçbir vatandaşlık hakkından faydalanamıyor ve her geçen gün daha çok hak ihlalline maruz bırakılıyoruz" diyen Buse Kılıçkaya eylemde Başbakanlık'a verecekleri dilekçeyi okudu.

Dilekçede travesti ve transeksüellerin evlerine yapılan polis baskınları, polisin keyfi uygulamaları, Kabahatler Kanunu'nun bahane edilerek haklarında idari para cezaları, keyfi gözaltılar, şiddet gibi ihlallerden bahsediliyor.

Polis barikatı engel oldu

Öncelikle basın açıklamasını Yüksel Caddesi İnsan Hakları Anıtı önünde yapmak isteyen travesti ve transeksüellere yürüyemezsiniz uyarısı gelince, basın açıklamasının Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı önünde yapılması kararlaştırıldı. Başbakanlık önüne gelmeye çok az kalmışken polis barikatı yürüyüşe engel oldu. Bir süre oturma eylemi yapan grup basın açıklamasını barikata karşı okuma kararı aldı. Grup okunan açıklamasının ardından Başbakanlık'a giderek dilekçelerini vermek istedi. Barikat kuran polis eylemcilerin topluca Başbakanlık binasına gitmelerini engelledi ve Pembe Hayat üyesi üç temsilci Buse Kılıçkaya, Fulden Aras ve Sevgi Yıldırım Başbakanlık İnsan Hakları Başkanı Mehmet Yılmaz Küçük'ün makamına gittiler. Bu esnada Küçük, grubun teker teker gelip dilekçelerini kendisine verebileceklerini söyledi. Ancak polis buna bir süre daha müsaade etmedi.

Ardından eyleme katılanlar beşerli gruplar halinde Küçük'e dilekçelerini teslim ettiler. (BS)

BİA Haber Merkezi, Kaos GL