Zırıl Lubunya (Bixa Travesty, 2018) Mubi’de!

Ödüllü Brezilya yapımı olan Zırıl Lubunya (Bixa Travesty, 2018) kendini “toplumsal cinsiyet teröristi” olarak adlandıran Linn da Quebrada’nın ırk, çıplaklık ve sınıfa dair getirdiği sert eleştiriye odaklanıyor. 8. Pembe Hayat KuirFest’in ana ayağı olan İstanbul’da da kapanış filmi olarak Boysan’ın Evi’nde gösterilen film, 10 gün boyunca Mubi’de izlenebilir olacak.
 

“Ve bir yürek, kanlı bir elin içinde”

“Bir tek memeyle, saçlar sürünür yerlerde / Ve bir yürek, kanlı bir elin içinde.”
São Paulo’nun favelalarından çıkan Linn kendini bir toplumsal cinsiyet teröristi olarak adlandırıyor. Brezilyalı performans sanatçısı Linn da Quebrada’nın bedene, ırka, çıplaklığa, sınıfa dair sert, kışkırtıcı ve bir o kadar baştan çıkarıcı işlerini, annesi ve yakın arkadaşlarıyla geçirdiği ev halleriyle harmanlayan “Zırıl Lubunya” bu senenin en ilgi çeken kuir belgesellerinden biri. Berlin Film Festivali’nde TEDDY En iyi Belgesel ödülünü kazanan birebir çevirisiyle “Travesti İbne”nin heteronormatif düzene, LGBTİ+ mücadelenin kendi içinde yarattığı ve normlaştırdığı kategorilerine,  Bolsonaro gibi baskıcı rejimlere söyleyecek çok sözü var.
 

LGBTİ+ Film Platformu’na göz attın mı?

Çevrimiçi erişime açık LGBTİ+ temalı filmleri bir araya getiren bir kütüphane olan platformda başlangıç için 40 filmi Türkçe altyazı desteği ile bir araya getirirken, zamanla arşiv büyüyecek ve İngilizce ve Farsça altyazı ile de destekleniyor olacak. Uzun metrajdan kısa yapımlara, kurmacalardan belgesele pek çok filmin bir araya geleceği platform sayesinde izleyiciler pek çok filme tek bir site üzerinden ulaşabilecek. Pembe Hayat KuirFest’in web sitesi üzerinden ulaşılabilir olan arşivdeki filmler kamusal alanlarda, panel, tartışma ve söyleşi gibi etkinliklerde de sinemaseverlerle buluşabilecek.
 
İzlemeyi unutma!
 
Filme ulaşmak için tıklayınız.