Anxhela için Adalet!

12 Kasım 2019’da, Tirana’da yaşayan trans kadın beş erkek tarafından saldırıya uğramıştı. Anxhela 8 Kasım’daki gerçekleşen ilk Tirana Lezbiyen Yürüyüşü’nünde de ön sıralarda yer almıştı.
 
ERA (Batı Balkanlar ve Türkiye Eşit Haklar Derneği’nin paylaştığı habere göre, Anxhela, Arnavutluk Parlamentosu’nun yakınlarındaki bir bankta otururken, önce sırtına darbe aldı ve beş erkek tarafından bilincini kaybedinceye kadar fiziksel saldırıya uğradı. Bu sırada etraftaki kimse yardımına gelmedi. Anxhela kendini biraz toplar toplamaz, Tirana şehir merkezindeki Aleanca komünite merkezine yürümeyi başardı ve oradaki personel, polis ve ambulans çağırdı. Aktivistlerin yardımıyla acil servise kaldırıldı, tedavi edildi ve polise ifade verdi.
 
Anxhela yakın bir zamanda Tirana’da gerçekleştirilen, Pembe Hayat LGBTİ+ Derneği’nin de katıldığı uluslararası LGBTİ konferansının aktif bir parçasıydı ve 8 Kasım’daki gerçekleşen ilk Tirana Lezbiyen Yürüyüşü’nünde de ön sıralarda yer almıştı. 
 

Arnavutluk Otoriteleri Anxhela’nin İhtiyaçlarını Görmezden Geliyor

Habere göre, LGBTİ örgüt ve aktivistleri, Anxhela’nın barınma ve diğer ihtiyaçlarına yönelik 10 yılı aşkın süredir Arnavutluk otoritelerine (merkezi ve yerel) çağrı ve başvurularda bulunuyor ancak, otoriteler bunları sürekli görmezden geliyor. Yetkililerin görevlerini yerine getirmemelerinin sonucu olarak, Anxhela, şiddete ve saldırıya karşı korunmasız kalıyor.
 

Yerel LGBTİ örgütleri, bu davanın peşini bırakmayacaklar

Yerel LGBTİ örgütleri, bu saldırının Anxhela ve transların karşılaştıkları ilk saldırı olmadığını hatırlatarak, Anxhela adalete kavuşana, saldırganlar adalet karşısına çıkarılıncaya  kadar ve de, Anxhela’nın barınma ve diğer ihtiyaçları karşılanana kadar bu vakanın peşini bırakmayacaklarını duyurdular. 
 
Yerel LGBT örgütleri, Tirana’nın Belediye Başkanı ile görüşmeyi ve Anxhela’nın ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik atılması gereken somut adımları tartışmayı talep ettiler.