Bir Dönem, İki Portre: Devran Çağlar ve Tombiş Tutku’yu Anıyoruz!

Bu sene, Türkiye’de de kendini radikal feminist olarak adlandıran akademisyenlerin trans varoluşlara dair ürettiği söylemler üzerinden yürütülen tartışmaları odağına alan 20 Kasım etkinlikleri, trans dışlamayan feminizmin mümkünlüğünü, trans hareketin tarihini, trans feminizmi ve pek çok şeyi tartışmaya olanak sağlayacak.
Ayrıca LGBTİ+ hareketinde trans görünürlüğünün de konuşulacağı etkinlik programında, Türkiye’deki LGBTİ+ örgütlerinin katılacağı bir “Trans Çalışmaları Protokol Metni” töreni düzenleniyor olacak.
 

Devran Çağlar ve Tombiş Tutku’yu Anıyoruz

23 - 24 Kasım tarihlerinde İstanbul’da gerçekleştirilecek olan 12. 20 Kasım Nefret Suçu Mağduru Transları Anma Haftası etkinlikleri, geçtiğimiz aylarda yitirilen ve hareketin önemli değerleri olan Devran Çağlar ve Tombiş Tutku’nun yad edileceği bir anma etkinliğiyle son bulacak.
 
90’lı yıllara damgasını vuran, yaşayışıyla ve duruşuyla gönüllerde taht kuran Devran Çağlar geçtiğimiz ağustos ayında ani bir kalp kriziyle hayata gözlerini yummuştu. Ailesinin fobik tutumlarına karşı çıkarak sanatının ve hayatının peşinden giden Devran Çağlar, “Ben sanatçıyım, arzu ettiğim gibi yaşıyorum” diyerek, yaşamı boyunca karşı karşıya kaldığı tüm zorlukları kendi olarak aştı ve tüm LGBTİ+lara örnek oldu. Sanat hayatı boyunca 27 albüm çıkartan ve 3 sinema filminde yer alan Devran Çağlar, şarkılarıyla anılacak.
 
Aynı dönemin kadını, Pembe Hayat’ın kuruluşundan bugüne emektarı olan Tombiş Tutku’yu kısa bir süre önce ani bir şekilde kaybetmenin derin üzüntüsünü yaşayan Pembe Hayat; Tombiş Tutku’yu da aynı etkinlikte anacak. Dernek kurulduğundan bugüne neşesiyle ve yaşayışıyla tüm harekete örnek olan Tombiş Tutku, trans hareketinin güçlenmesi ve transların özgürce var olabildiği bir dünya için elinden geleni yapmıştı. Birçok sanat eserinde resmedilen ve Pembe Hayat’ın önemli değerlerinden biri olan Tombiş Tutku anısına kadehlerin kaldırılacağı etkinlik; Devran Çağlar ve Tombiş Tutku nezdinde kaybedilen tüm dostların hatırlanacağı bir gece olacak.
 
24 Kasım günü saat 21.00’de başlayacak anma, kapalı bir etkinlik olarak organize ediliyor ve davetlilerine ayrıntılı bilgi mail üzerinden aktarılacak.
 
Geceye LGBTİ+ların korosu olan Korospular şarkılarıyla; trans hareketinin önemli aktörlerinden biri olan Üzüm de DJ performansıyla dahil olacak.