“Cezasızlık suçu işleyenleri daha fazla cesaretlendirmektedir!”

Geçtiğimiz günlerde Twitter üzerinden paylaşımlar yaparak LGBTİ+’ları hedef gösteren hesap, LGBTİ+ karşıtı yürüyüş düzenleneceğini söyleyerek çağrıda bulundu. Gelen tepkilerin ardından yeni bir gönderi paylaşan hesap, gün ve saat vererek, LGBTİ+’ların eğlence mekanlarını “Ne kadar ciddi olduğumu anlamanız için birkaç sapkını alacağız, bu size ibret olsun” diyerek hedef gösterdi ve açık tehditte bulundu.
 
Hesabın paylaşımları altında Emniyet Genel Müdürlüğü’nü ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nu etiketleyen nefret karşıtları, yetkililerin müdahale etmesi için çağrıda bulundu.
 

“Cezasızlık suçu işleyenleri daha fazla cesaretlendirmektedir.”

Konuyla ilgili CİMER üzerinden ihbarda bulunan Pembe Hayat Derneği avukatı Emrah Şahin, şunları söyledi:
 
“Bu durumu iki yönüyle değerlendirmek gerekiyor. Birincisi; belli bir topluluğun sosyal medyada açıkça nefret ve ayrımcılık dili kullanarak, halkı kin ve düşmanlığa sevk edecek, suça teşvik edecek kampanyalar yürütebiliyor ve Taksim’de bu suç ve nefret mitingini organize etmeye cesaret edebiliyor oluşu. Bu kişiler hakkında emniyet veya savcılık gereğini yapacak mı zaman gösterecek.
 
İkinci husus ise bu birkaç hesabın LGBTİ+ lara yönelik tehditleri kaynak gösterilerek mülki amirliklerin tüm LGBTİ+ etkinliği yasaklarında başat gerekçeleri olan “Kamu düzeni, güvenliği sağlanması, toplumsal hassasiyeti olan başka grupların tehditlerinin varlığı” gibi hususlara bahane edilme ihtimali. Nitekim Beyoğlu Kaymakamlığı; yasağında tehdit bulamadıklarından yıllar önce başka bir etkinliğe savrulan tehdidi, güvenlik gerekçesi olarak göstermişti.
 
Benim öngörüm bu şahısların yakalanmayacağı veya yakalansa da hemen salıverilip az bir cezayla kurtulacağı, gittikçe artan bu tehditlerin LGBTİ+’lar üzerinde bir korku unsuru yaratmasına müsaade edileceği ve bu tarz paylaşımların da ilerdeki yeni yasaklara payanda edileceği yönünde.
 
Esasında olan ise sadece LGBTİ+’lara veya toplumun herhangi bir kesimine karşı değil sonuçları itibariyle toplumun tamamına yöneltilmiş bu tehditlerin cezasız kalması. Bu durum da suçu işleyenleri daha fazla cesaretlendirmektedir.”
 

“Açıkça suç teşkil ediyor!”

Pembe Hayat ekibinden Cihangir Öz, konuyu şöyle değerlendiriyor:
 
“Kurumsallaşmaya başlamış nefret söylemlerinin ve hedef göstermelerin bu biçimde sonuçlar vermesini hem bekliyordum, hem de bunu kaçınılmaz görüyordum. Dünya çapında yükselen popülizmin Amerika'da “Straight Pride” gibi bir saçmalığa neden olmasıyla hemen hemen aynı köklerden beslenen bir açık tehdit söz konusu. Normal şartlar altında, olması gereken demokrasilerde Türkiye Cumhuriyeti Anayasası ve ilgili ceza yasalarına göre açık açık suç teşkil eden böylesi bir çağrıya önleyici gözaltılar ve soruşturmalarla karşılık verilmesi gerekirken, hiçbir kurumun bu konuda kılını kıpırdatmıyor oluşu da bu nefret ve hedef göstermenin ne derece kurumsallaştığını gözler önüne seriyor. Sokaktaki bekçisinden, polisine; esnafından, müşterisine karşı karşıya kaldığımız şey heteropatriyark sistemin örgütlü saldırısından başka bir şey değil. Lubunyalara düşen öz savunma ve örgütlü mücadele konularına ciddi eğilmek; kurumlara düşen ise bu örgütlü nefrete dair gerek ulusal gerek uluslararası alanda teşhir, ifşa ve hukuki mücadele.”