Basın toplantısı: Buse Yaşasın!

“Buse 5 yıldır beden uyum sürecini başlatabilmek ve yaşamak istediği bedende yaşayabilmesi için mücadele eden hükümlü bir trans kadın olarak, yaşamını sürdürebilmek ve bedenindeki hapishaneden kurtulabilmek için bizi dayanışmaya çağırıyor! 5 yıldır alınan mahkeme kararları, hastane raporları ve cezaevindeki işkencelere karşı Buse defalarca açlık grevi ve ölüm orucuna girmiştir. Arkadaşlarının ve avukatlarının çabaları sonucu Buse bu eylemlerini sonlandırsa da, Buse’nin PSİKOLOJİK VE FİZİKSEL OLARAK BU SÜRECİ DAHA FAZLA KALDIRMASI MÜMKÜN DEĞİLDİR. Verilen mücadeleler sonucu Buse hala çok yoğun hak ihlaline maruz kalsa da, beden uyum sürecinin başlaması için kimi gelişmeler yaşanmaktadır.
 
Buse’nin arkadaşları olarak Buse’nin hayatından, beden ve ruh sağlığından endişe duyuyoruz. Hem yaşanan gelişmeleri duyurmak hem de Buse ile nasıl dayanışabileceğimizi anlatmak için 21 Ağustos Çarşamba günü saat 13’te İHD İstanbul Şubesi’nde düzenleyeceğimiz basın toplantısına LGBTİ+ hak savunucularını, feministleri, demokratik kamuoyunu ve basın emekçilerini davet ediyoruz.
 
Buse yaşasın diye!”
 

Ne olmuştu?

Buse 24 yıldır cezaevinde kalan ve 15 yıl daha kalacak olan bir trans kadındır. Beş yılı aşkın süredir beden uyum süreci için mücadele etmekte ancak haklarına erişememektedir. Tekirdağ 1. Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından verilen “cinsiyet geçiş” iznine ve hastane tarafından verilen “cinsiyet değişikliği” ruh sağlığı açısından zorunludur kararına rağmen, Adalet Bakanlığı tarafından bu raporlar yeterli bulunmamıştır ve Buse ikinci bir rapor için Adli Tıp Kurumu’na sevk edilmiştir. Buradan alınan raporda da Buse’nin beden uyum ameliyatlarının ruh sağlığı açısından zorunlu olduğu bilgisi yer alsa da, savcılığın yönelttiği soru sonrası Adli Tıp Kurumu ameliyatın acil olmadığını söylemiştir. Dolayısıyla Buse’nin ancak ameliyat masraflarını kendisinin karşılaması koşuluyla ameliyat olabileceği söylenmiştir. Hiçbir geliri olmayan Buse’nin bu masrafları karşılaması elbette mümkün değildir. Cezaevlerinde bir sürü trans beden uyum operasyonlarını ücretsiz olarak gerçekleştiriyorken Buse’nin bu hakkı bakanlık tarafından gasp edilmektedir.