Pembe Hayat medyası geçmiş dönemde neler yaptı?

Pembe Hayat Derneği, kuruluşundan bu yana PembeHayat.org üzerinden trans spesifik haber üretiyor ve Türkiye’nin tek trans medyası olarak yoluna devam ediyor. Trans ve LGBTİ+ haberleri gündemleştirmeye, hak ihlallerini duyurmaya ve ulusal ve uluslararası gündemi trans medyasında izlemeyip kamuoyuna hak odaklı habercilik anlayışı ile sunmaya devam eden dernek medyası, Ekim 2017’den bu yana YouTube üzerinden ürettiği video içerikler ile ulaşamadığı şehirlerdeki LGBTİ+’ların kapasitesini güçlendirmeyi, nefes alacak güvenli izleme alanları yaratmayı hedefliyor.
 
Medyasında PembeHayat.org ve YouTube üzerinden trans spesifik içerik üretmeye devam eden derneğin Ocak-Haziran ayları arasındaki medya verileri şu şekilde:
 

200 adet haber Pembe Hayat okurları ile buluştu

PembeHayat.org üzerinden medyasını oluşturan derneğin web sitesine Ocak-Haziran ayları arasında 200 adet haber girişi yapıldı. Pembe Hayat Medya Departmanı ve medya gönüllüleri tarafından hazırlanan haberler arasında kapasite güçlendirme, saldırı, cinayet, intihar, etkinlik duyurusu ve dünyadan haberler bulunuyor. Pembe Hayat’ın medyasına yansıyan bilgilere göre, 6 aylık süre zarfında Türkiye’de iki trans cinayeti, iki intihar, pek çok polis ve bekçi şiddeti ve üç nefret saldırısı yer alıyor. Bu veri, yalnızca medyaya yansıyan veriler olup; gerçek sayıyı yansıtmamaktadır. Türkiye’de yaşayan translar, her gün devlet güçleri ve şiddet failleri ile açıkça karşı karşıya kalmaktadır.
 

2018 Yılı Nefret Suçları Raporu: Basına Yansıyan Haberlerden Derleme

Pembe Hayat Derneği web sitesi üzerinden Nisan ayında 2018 yılında basına yansıyan nefret suçlarının derlendiği bir haber yer alıyor. Transfobi ve homofobi temelli yapılan 2018 yılı nefret suçları araştırmasında, LGBTİ+ STK’ların yayımladıkları haberleri kaynak olarak belirledi. Ana akım medyada LGBTİ+ görünürlüğün oldukça az olması, çıkan haberlerin de genellikle yanlış bilgi ve dil içermesi ayrı bir rapor konusu olacağı için daha net bilgiler alınabilecek platformlar incelendi. Yapılan araştırmanın ardından, sadece basına yansıyan 54 nefret suçunun olduğu belirlendi.
 

YouTube: Yeni video her Cuma 18.00’da yayında!

Ekim 2018 tarihinde yenilenen ve farklı formatlarda içerik üreten Pembe Hayat Youtube Kanalı, “Lubunyalar için ifade alanı oluşturmak” fikriyle yola çıktığı günden bu yana her hafta Cuma günü 18.00’da ürettiği yeni içeriklerini takipçileriyle buluşturuyor. YouTube üzerinden yayımlanan videolar aynı zamanda gönüllü desteği ile Türkçe, İngilizce ve Almanca altyazı ile destekleniyor.
 
Ocak-Haziran arasında “Travesti Tarifler” , “Travesti Teftişte” , “Sana mı Soracağım?” , “Gündemden Haberler” ve VLOG formatları ile yayınına devam eden dernek kanalı, Ocak ayından bu yana 25 adet video içerik üretti. 7.000’e yakın takipçi sayısına ulaşan kanalın, altı aylık istatistikleri şu şekilde:
 
-Kanalda yayımlanan videolar toplamda 2.000.000 dakika boyunca izlendi.
-Yayımlanan videoların izlenme toplamı 410.000’e ulaştı.
-Videolar, toplamda 13.000 kişi tarafından beğenildi ve 1.600 adet yorum yazıldı.
-Ocak’tan itibaren Haziran ayı sonuna kadar yayımlanan videolar, izleyiciler tarafından toplamda 3.200 kez paylaşıldı.
 
Gönüllü sunucu, kameraman ve altyazı ekibi ile devam eden derneğin departman bünyesinde toplamda 40’a yakın aktif gönüllü bulunuyor.
 

Pembe Hayat Online!


 
Pembe Hayat Derneği, YouTube içerik editörleri ve sunucuları ile birlikte pek çok yerde söyleşiye katıldı. Kuir Kıbrıs Derneği ortaklığı ile düzenlenen Pembe Hayat KuirFest kapsamında kanalın geçmiş dönem içerik sorumlusu Nalan ve sunucusu Derin’in katıldığı etkinlikte, video-aktivizm üzerine konuşulmuştu.
 
 
 
Ayrıca KuirFest Berlin ayağında da düzenlenen “Pembe Hayat Online” etkinliği ile, kanal takipçileri ile birlikte videoları izleyen Derin ve Nalan, gösterimin ardından Pembe Hayat’ın YouTube ve video-aktivizm serüveni üzerine söyleşmişti.
 

Son olarak bu sene 27.’si düzenlenen İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası’nda “LGBTİ+ Youtuberlar Buluşuyor” etkinliğine katılan kanal sunucusu Çayan, diğer LGBTİ+ içerik üreticileri ve kanal takipçileri ile bir araya gelmiş ve Pembe Hayat YouTube kanalı hakkında konuşmuştu.
 

Bize nasıl ulaşabilirsiniz?

Gönüllü katkıları ve departman kadrosu ile video-aktivizm ve hak odaklı habercilik yolculuğuna devam eden Pembe Hayat’ın medya departmanına medya@pembehayat.org üzerinden ulaşabilir ve gönüllü desteğinizi sunabilirsiniz!