Pembe Hayat Derneği 6 aylık danışmanlık verilerini açıkladı

Pembe Hayat Derneği Sosyal Hizmet Departmanı Ocak-Haziran ayları arasında 200 kişiye 648 kere psiko-sosyal destek, geçiş süreci, sağlık, emeklilik/SGK, çalışma hayatı, açılma süreci, akran danışmanlığı, örgütlenme/LGBTİ hakları, HIV danışmanlık, askerlik, eğitim/akademi, hak ihlalleri gibi konularda danışmanlık sağladı. Bu danışmanlıklar telefon, yüz yüze, mail ve eşlik etme olarak gerçekleştirildi.
 

Ev kapatmalardan şiddete, askerlikten emekliliğe

Pembe Hayat Derneği, pek çok konuda danışmanlık hizmeti sağlıyor. Yüz yüze, mail ya da telefon yoluyla verdiği danışmanlıklar arasında hukuki destek, psiko-sosyal destek, geçiş süreci, hormon kullanımı, sağlık, emeklilik ve SSK, çalışma hayatı, açılma süreci, ev kapatmalar, hak ihlali, akran danışmanlığı, cezaevi, örgütlenme ve LGBTİ hakları, HIV danışmanlığı, askerlik, eğitim ve mülteci alanları da bulunuyor.
 

Ayrımcılıkla mücadele ve raporlama

Pembe Hayat Sosyal Hizmet Uzmanı LGBTİ+’ların cinsel yönelim ve cinsiyet kimliklerinden kaynaklı ayrımcılığa maruz kalmaları durumunda gerekli hukuki yönlendirmeleri yapmakta; müracaatçıya psiko sosyal destek vermekte ve müracaatçıyı güçlendirmeye çalışmaktadır. Bu amaçla belirli görüşmeler gerçekleştirmektedir. Karşılaştıkları ayrımcılıkları raporlaştırmakta ve bu raporlar doğrultusunda savunucu hizmet sağlamak amacıyla araştırmalar yapmaktadır.
 
Askerlik yapmak istemeyen LGBTİ+’lar için askerlikten muaf sürecini anlatmak; nereye, nasıl başvurması gerektiği hakkında bilgilendirme yapmak sosyal hizmet uzmanı tarafından gerçekleştirilmektedir.
 
Sosyal hizmet uzmanı Pembe Hayat Derneği’ne gelen ve engellilik hakları, emeklilik gibi konularda bilgi almak isteyen LGBTİ+ müracaatçıları gerekli kurumlarla yönlendirmekte, müracaatçılara kurumlara gitmesinde eşlik etmekte ve süreci müracaatçıyla birlikte takip etmektedir.
 

Sosyalleşme ve akran dayanışması

Sosyalleşmek isteyen danışanları LGBTİ+’ların özgürce sosyalleşebileceği alanlar, etkinlikler hakkında bilgilendirme yapar. Aktivistler ve üniversite toplulukları ile iletişim halinde olur. Uzman kendi şehrindeki LGBTİ+’lar ve LGBTİ oluşumları ile tanışmak isteyen danışanların o şehirlerdeki aktivistlerle ve LGBTİ toplulukları ile iletişime geçmesine yardımcı olmaktadır. Farklı şehirlerde düzenlenen ve danışanların entegre olabileceği etkinlikleri paylaşmaktadır. Danışanların talepleri doğrultusunda akran danışmanlığı alabilecek kişilere ulaşmalarını sağlamaktadır.
 
Pembe Hayat’a 0312 433 85 17 numaralı telefondan arayarak, sosyalhizmet@pembehayat.org adresine mail atarak randevu alabilir ve danışmanlık alabilirsiniz.