Tinder’dan LGBTİ+’lar için güvenlik güncellemesi

Arkadaş ve partner bulma uygulaması olan Tinder, geçtiğimiz günlerde güvenlik uygulamasını Türkiye için de geçerli kıldı. Türkiye’yi ziyarete gelen turistlerin ve Türkiye’deki LGBTİ+ kullanıcılarının güvenle eşleşmesini sağlamak için getirilen güvenlik uygulaması, şunları söylüyor:
 
“Bulunduğun coğrafi konuma göre, LGBTQ topluluklarının cezalandırılabileceği bir yerdesin. İyi vakit geçirmeni çok istesek de güvenliğin bizim için en önemli konu.
 
Lütfen yeni eşleşmeler yakalarken ve tanımadığın insanlarla buluşurken her zamankinden daha fazla dikkatli ol.”
 
Getirilen bu güvenlik uygulaması, eşleşme için sağ ve sola kaydırılırken LGBTİ+ kullanıcıların önüne çıkıyor. Uyarı, aynı zamanda konumunu gizleme özelliğini de hatırlatıyor.
 

Peki translar Tinder’ı rahatça kullanabiliyor mu?

Geçtiğimiz yıl, Tinder kullanıcısı transların Tinder hesaplarının askıya alındığı gündeme gelmişti. Pek çok transın Tinder hesabı, Tinder yönetimi tarafından askıya alınarak uygulamayı kullanması engellenmişti. Bunun nedeni olarak da “Çok fazla şikayet edildiğiniz için hesabınızı incelemek adına askıya aldık.” gerekçesi sunuluyordu. Trans aktivist Şükran Lucius, konuyla ilgili Pembe Hayat’a yazmıştı:
 
“Tinder’ın kür çeşitliliği,
Tinder’da cinsiyetimi kadın olarak seçtim yakın zamanda önceden olur mu kız hetero erkekler lezbiyen kadınlar bana bakar mı diye kendime güvenmeyip kendi kendimi misgender etmiştim. Bakıyorlar da abla yani az da değil. Hatta kısmetim tavan. Tavan tavan olmasına da şöyle bir sorun var, tinder hesabımı “çok fazla şikayet edildiğiniz için hesabınızı incelemek adına askıya aldık” diyerekten hesabımı elimden alıyor. Ee laçoları biliyonuz şimdi libidosu yükseldimi mesaj atıyor mesajına cevap vermezsen de egosu kaldıramıyor zaar gidiyor... Kaç tane kolimi elimden çaldın tinder ya allah da senin datalarını senden etsin. “
 

“Tinder şikayet edildi diye hesabımı donduruyor.”

“Asıl sorun burada laçolar da değil, gitsin aman bana laço mu yok? İstediğimden fazla laço var etrafta. Önemli olan şu, ben herşeyden; ailemin manevi desteğinden ve maddi desteğinin büyük bir kısmından, sokakta tacize uğramadan yürümekten, çoğu hak ve fırsattan vazgeçmişim olduğum insan olabilmek için. E yani iki koli iki flört belki birkaç partner arıyorum yani, rahatlamak ya da aidiyet duygusu hissetmek için. Tinder ne yapıyor iki cis hetero erkek beni şikayet etti diye hesabımı donduruyor. Düşünsene sen bir trans olarak insanlarla bile tanışamıyorsun alanın bu kadar dar. Ne yapalım ablacığım tinder da böyle, hee ama madili bir mail at hemen biz çeşitliliğe inanıyoruz transları destekliyoruz der hesabını geri açar, ama iki gün sonra tekrar kapatır iki adam seni transfobik nedenlerden ötürü şikayet edince. Adı üstünde adam yani eril yani. Ay sıkıldım şu tinderdan da mindırdan da. Abla hiç mi teknolojiden anlayan lubunya yok yani açalım bi uygulama kendimiz.”