Özgür Renkler: Eserler kime göre ve neye göre ahlak dışıdır?

Yeni Akit Gazetesi yazarı Taha Emre Özdemir, geçtiğimiz gün yayımladığı haber ile Özgür Renkler Derneği’ni hedef gösterdi. Haberde sergideki eserlerin ve dernek ofisinin görüntüleri yer alırken, “CHP'li Nilüfer İlçe Belediyesi'ne ait bir binada LGBTİ'li sapkınları sembolize eden ahlak dışı tabloların resmedildiği ortaya çıktı. Videodaki resimlerden birisinde Türk askerine hakaret edilerek silahının ucuna LGBTİ'yi sembolize eden renkler çizildi.” ifadeleri kullanıldı.
 
Özgür Renkler Derneği, konuyla ilgili bugün sosyal medya hesapları üzerinden bir açıklama yayımladı. Serginin devam ettiği süre zarfında kim olduğu bilinmeyen bir kişi tarafından sergideki eserlerin ve dernek ofisinin kapısının izinsizce kayıt altına alındığını belirten Özgür Renkler’in açıklamasının tamamı şu şekilde:
 
“Yeni Akit Gazetesi 28 Temmuz 2019 tarihinde yayımladığı “CHP’li belediyeye ait binada Türk askerine ağır hakaret” başlıklı haberi ile derneğimizi hedef göstermiştir.
 
Derneğimiz, 12 Temmuz tarihinde ilk defa “Özgür Renkler Karma Resim Sergisi” adıyla bir resim sergisi düzenlemiş, bu sergiyle on dört sanatçıyı ve eserlerini bir araya getirerek LGBTİ+ ları güçlendirip, LGBTİ+’ların görünürlüğünü arttırmayı amaçlamıştır. PodyumPark’ta başlayan sergimizin gösterimi daha sonra ofisimizin de bulunduğu Nilüfer Belediyesi’ne ait Karaman Dernekler Yerleşkesi binasında devam etmiştir.”
Serginin Karaman Dernekler Yerleşkesi’nde gösterimi devam ederken kimliği meçhul bir kişi tarafından eserler ve ofisimizin kapısı izinsizce videoya alınmış ve videoyu çeken kişi tarafından hem sergi hem de derneğimiz hedef gösterilmiştir.
Yeni Akit Gazetesi 28 Temmuz tarihli haberinde bahsi geçen videoyu paylaşarak “türk askerine hakaret edildi” ifadesine yer vermiştir. Öncelikle belirtmek isteriz ki; bir askerin silahının ucundan çıkan gökkuşağı renklerinin olduğu bahsi geçen resimde bu askerin bir Türk askeri olduğu ve eğer öyle olsa bile bunun bir hakaret olduğu çıkarımı son derece yanlış ve fobik bir çıkarımdır.”
 

“Aşk iğrenç midir?”

“Haberin devamında Yeni Akit “ahlak dışı tablolar” ve “iki erkek arasındaki aşk iğrençliği” ifadelerine de yer vermiştir. Buradan kendilerine soruyoruz; eserler kime göre ve neye göre ahlak dışıdır? Yeni Akit ahlakı tanımlayacak ve bu tanıma göre sergilediğimiz eserleri ahlak dışı olarak tespit edebilecek yetkinliği nereden almaktadır? İki erkek arasında yaşanan aşk yine aynı şekilde kime göre iğrençtir? Aşk iğrenç midir? Asıl iğrenç olan bu nefret dili ve ayrımcı tutum değil midir?
 
Hatırlatmak isteriz ki; Gazetecilik Meslek İlkeleri, ikinci maddesinde “Gazeteci, demokratik değerlere ve insan haklarına aykırı yayın yapmamalıdır.” İfadelerine yer verilir. Bu bağlamda Yeni Akit gazetesi yayınladığı bu haberle ve daha önceden yayınladığı benzer haberlerle açık açık insanlık suçu işlemektedir.
Bizler, bu tutum ve davranışlarla bu zamana kadar nasıl mücadele ettiysek aynı şekilde mücadele etmeye, LGBTİ+’ların görünürlüğünü arttırmaya, LGBTİ+’ların evrensel insan haklarından eşit biçimde yararlanmalarını sağlamaya, bizlerle dayanışan yerel yönetimlerle, kurum ve kuruluşlarla, hak temelli çalışan STK’larla işbirliği yapmaya devam edeceğiz.
Son olarak, Özgür Renkler Derneği olarak hem bahsi geçen video ile ilgili hem de Yeni Akit’in haberi ile ilgili gerekli yasal işlemleri başlatacağımızı belirtmek isteriz.
Sevgi ve dayanışmayla?
Özgür Renkler Derneği”