Valilik, Munzur Festivali’ndeki “LGBTİ+ Kavramlar Atölyesi”ni yasakladı

Bu sene 19’uncusu düzenlenen Munzur Kültür ve Doğa Festivali kapsamında bugün Elif Çoban, Hakan Aksu ve Zarife Akbulut’un katılımı ile gerçekleştirilmesi planlanan “LGBTİ+ Kavram Atölyesi” Tunceli Valiliği’nin yasak kararı ile yasaklandı. “Genel sağlık ve ahlakın korunması” gerekçe gösterilen yasak kararı şu şekilde:
 
“Kamu esenliğinin ve genel asayişin devamının sağlanması, suç işlenmesinin önlenmesi genel sağlığın ve ahlakın vatandaşların can ve mal güvenliğinin korunması amacıyla 2911 sayılı Kanun’un 17. Maddesinde belirtilen vali ve kaymakam milli güvenlik kamu düzeni suç işlenmesinin önlenmesi, genel sağlığın ve genel ahlakın veya başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması amacı ile belirli bir toplantıyı bir aşmamak üzere erteleyebilir veya suç işleneceğine dair açık ve yakın tehlike mevcut olması halinde yasaklayabilir hükmü ve 5442 sayılı il idaresi kanunun 11/C maddesi doğrultusunda suç işlenmesinin önlenmesi, kamu güvenliğinin, kamu düzenin, genel sağlığın veya ahlakın yada başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması amacı ile sınırlama getirebileceği hükmüne bağlanmıştır. Bu kapsamda her türlü Cumartesi Anneleri ve LGBTİ eylemleri yasaklanması uygundur.”
 

“Yine LGBTİ+’lara kendilerini ifade etme hakkının verilmediği ortaya çıktı.”

Yasak kararının ardından Dersim Dernekleri Federasyonu Başkanı Ali Haydar Ben yaptığı açıklamada demokratik bir şekilde herkesin kendini anlatacak koşulların oluşturulmasının gerektiğini söyledi:
 
“Suruç Katliamı’nda katledilen gençlerimizin aileleri kendilerini burada ifade edebilecekken, onlar da engellemelerle karşı karşıya kaldılar. Yine LGBTİ’ler ve ötekileştirilenlere, kendilerini ifade etme hakkının verilmediği ortaya çıktı. Bırakalım; toplum ahlak kurallarını kendisi tespit etsin. Arkadaşlarımızın, dostlarımızın, ailelerimizin etkinliklerini gerçekleştirme hakkı maalesef ellerinden alınmıştır. Halkın kendini rahat bir şekilde ifade edebileceği, özgürce konuşabileceği, demokratik bir şekilde kendini topluma anlatabileceği koşulların oluşturulması gerekmektedir”
 

“Mücadelemiz devam edecek!”

Atölye yürütücülerinden LGBTİ+ aktivisti Hakan Aksu ise 2016’dan itibaren etkinliklerine yönelik yasaklama kararlarının alındığını hatırlatarak, uygulamanın Türkiye’nin her yerinde olduğunu söyledi. Atölyenin yasaklanmasının LGBTİ+’ların toplumdan ayrıştırılmak istenmesine yönelik karar olduğunu aktaran Aksu, şunları söyledi:
 
“Gerek Dersim’de gerekse Türkiye’nin her yerinde demokrasi güçleriyle birlikte LGBTİ’ler olarak bu şiddeti meşru gören, baskıcı ve yasakçı heteroseksist anlayışa karşı birlikte mücadele edeceğiz. Bizler de bu topumun bir parçasıyız. İnsani koşullarda yaşamaya hakkımız vardır. Mücadelemiz devam edecektir.”