2019’un ilk döneminde Pembe Hayat neler yaptı?

2011’den bu yana her yıla KuirFest ile başlayan Pembe Hayat, bu sene de 25-27 Ocak tarihinde İstanbul’da takipçisiyle buluştu! Ankara’da getirilen LGBTİ+ etkinlikleri yasağının ardından zorunlu olarak ana ayağını İstanbul’a taşıyan festival, üç gün boyunca pek çok film gösterimi, atölye ve parti ile “Kış Pride’ı” olarak anılan 8. Pembe Hayat KuirFest’i gerçekleştirdi.
 
Fransız Kültür Merkezi’nde Denizli’de yaşayan mülteci LGBTİ+’ların sunduğu gece ile açılışını yapan festival, gecede “Zeliş Deniz Kuir Sinema” ödülü gecesine ve Sevgiler, Scott (Love, Scott) filminin gösterimine ev sahipliği yaptı. Açılışın ardından ardından AnahitSahne’de “Safe Word: KuirFest” partisiyle Gazino Neukölln, 7 Renk Koro ve Korospular’ın bir araya getirdi, ardından gece Elif KK, Samy Winehouse ve 6zm’nin DJ performanslarıyla devam etti.
 
3 gün boyunca süren festival, pek çok etkinliğe, dünyadan pek çok festivalin seçkisine, 50’den fazla ulusal ve 20’den fazla uluslararası konuğa ev sahipliği yaptıktan sonra Boysan’ın Evi’nde Zırıl Lubunya (Bixa Travesty) ile 8. Pembe Hayat KuirFest’in ana ayağı sona erdi.
 

KuirFest Denizli’deydi!

KuirFest, sekizinci senesinin açılışının ardından 13-14 Nisan tarihlerinde Denizli’ye gitti. KuirFest Denizli’de bu yıl aşk ve mücadele temalı filmlerden oluşan “Yasak mısın?” başlıklı kısa seçkisi (RUBanned? Shorts Selection); siyah, gay, HIV+lerin kendi adlarına konuşmalarına alan açmasıyla film tarihinde oldukça özel bir yere sahip olan ve bu yıl 30. yaşını kutlayan kült yapım Çözülen Diller (Tongues Untied, 1989); ailelerinin politik karşıtlıklarına karşın aşklarının peşinden giden iki genç kadının hikayesini aktaran ve prömiyerini Cannes Film Festivali’nde yapan Rafiki (2018) ile maruz kaldığı nefret saldırısının ardından müzikle hayata tutunan Scott Jones’un hikayesine odaklanan ve KuirFest’in bu yılki açılış filmi olan Sevgiler, Scott (Love, Scott, 2018) gösterildi.
 
Festivalin Denizli ayağında aynı zamanda Çiğdem Erdöl kolaylaştırıcılığında “KuirFest Denizli’de Oyun Vakti” isimli oyunculuk atölyesi yer aldı.
 

26-28 Nisan: KuirFest Mersin!

Festival, Muamma LGBTİ+ Derneği ortaklığı ile Mersin’deki takipçileriyle buluştu. Üç gün boyunca süren etkinlikler gününde “Çok Güzelsin” kısa seçkisi, Rafiki ve Elektrik Beden filmlerinin gösteriminin yanında Baran Ergenç ile “Beden Atölyesi” düzenlendi.
 

“Festivaller, Yasaklar, Yeni Olanaklar”

Susma Platformu 28 Nisan’da “Festivaller, Yasaklar, Yeni Olanaklar” başlıklı söyleşiyle Mersin’deydi. Yasakların yanı sıra hedef gösterme, mekansız ve kaynaksız bırakılma, yönetmelik değiştirme gibi dolaylı sansür yöntemleriyle de kemikleşen festival yasaklarını ve yasaklara karşı yapılanların ve yapılabileceklerin konuşulduğu söyleşiye KuirFest ekibinden Koray Özbal katıldı.
 

Kıbrıs Onur Haftası’nda KuirFest!

Pembe Hayat KuirFest, Kuir Kıbrıs Derneği ile ilk kez Kıbrıs’ı ziyaret etti. 4 gün boyunca pek çok film gösterimi ve etkinlik ile takipçileriyle buluşacak festival, programına 14 Mayıs Salı günü gerçekleştirilen açılış kokteyli ve “Gece, Melek ve Bizim Çocuklar” film gösterimi ve festival koordinatörü Esma Akyel ve Çekilemeyen Sahneler’in yönetmeni Metin Akdemir’in katıldığı söyleşi ile başlayıp 17 Mayıs’a kadar devam etti.

Festivalde, Mix Copenhagen LGBT Film Festivali’nin KuirFest için hazırladığı “Kuirlik ve Engel(siz)lilik Kesişimden Kısalar” gösteriminden yedinci sene “Kuir Diziler” seçkisinde takipçileriyle buluşan “Onun Hikayesi”ne pek çok film gösterimi yer aldı.
 Programda ayrıca Pembe Hayat ekibinden Lucis the Destroya ve Efruz Kaya’nın yer aldığı “Atölye: Seks İşçiliği Hakları” ve “Belleğin Lubundarlığı Kısa Film Seçkisi” sonrası Türkiye’de getirilen yasaklar ve mücadele, Kıbrıs’taki mücadelenin aktarımının konuşulduğu “Bizim Belleğimiz, Bizim Tarihlerimiz” başlıklı forum bulundu. Ayrıca Pembe Hayat medya ekibinden Nalan ve Derin’in katıldığı bir video-aktivizm aracı olan Youtube kanalı üzerinden de atölye gerçekleştirilmişti.
 

İkinci kez KuirFest Berlin’deydi

Bi’bak ortaklığı ve “Kuir Feminist İsyankarlar” teması ile Berlin’e ikinci kez giden festival, üç haftalık programla Berlin’li takipçileriyle buluştu. İstanbul KuirFest’in açılışı ile aynı temada parti ile KuirFest Berlin 2019’u açan festival ekibi, pek çok film gösterimi ve etkinlikle Almanya’daydı.
 
Programda aynı zamanda Pembe Hayat ekibinden Derin ve canlı yayınla katılan Nalan’ın “Pembe Hayat Online” etkinliği yer aldı. Etkinlikte, Pembe Hayat’ın YouTube kanalının serüveninden bahsedildi ve kanalın en sevilen içerikleri hep birlikte izlendi.
 

Pembe Hayat Açılma Toplantıları

Dernek faaliyetlerinde bu yıl da “Açılma Toplantıları” yer aldı. Üç ay boyunca her ay “Kendimize Açılma” , “Aileye Açılma” ve “Çevreye Açılma” temalarıyla düzenlenen açılma toplantılarında, kişiler temaya uygun şekilde açılma ve açılmama deneyimlerinden bahsetti. Derneğin sosyal hizmet uzmanı ve sosyal hizmet uzmanı stajyerleri eşliğinde gerçekleştirilen toplantılar; Şubat, Mart ve Nisan ayı boyunca devam etti.
 

Trans Kadın ve Trans Erkek Geçiş Sohbetleri

Şubat, Mart ve Nisan ayları boyunca devam eden üç aylık programlardan birisi de geçiş sohbetleriydi. Trans erkek ve trans kadın geçiş sohbetleri olarak ayrılan programda, trans kadın ve erkekler ayda bir kez bir araya gelerek operasyon ve hormon kullanımı gibi deneyimlerinden bahsetti.
 

Gökkuşağı Aile Grubu ile “Temel Kavramlar Atölyesi”

Aile üyeleri ya da yakınları arasında kendisini LGBTİ+ olarak tanımlayan ya da cinsel yönelim/cinsiyet kimliği ile ilgili sorunlar yaşayan, sorgulama sürecinde olan kişilerin bir araya gelerek oluşturdukları dayanışma ağı Gökkuşağı Aile Grubu cinsiyet kimliği ve cinsel yönelim konusunda Pembe Hayat ile birlikte önemli kavramları konuştukları bir atölye gerçekleştirdi. Atölyede Pembe Hayat gönüllüsü ve aktivist Lucis, çeşitlilik ile ilgili sunumlar yaptı ve transgender, cis-gender, akışkan cinsiyet, nonbinary, cinsiyetsiz ve queer-gender kavramlarını anlattı. İki oturumdan oluşan toplantıda öncelikle kimliğin ne olduğuna dair bir tartışma yapıldı. ‘Transgender’ kavramının altındaki başlıkların anlatıldığı panelde, ‘cis-gender’ kavramına da yer verildi. Cis-gender kavramının, doğduğunda atanan cinsiyet (sex) ile sonradan inşa ettiğin toplumsal cinsiyet (gender) kimliğinin aynı olma durumunu ifade ettiği anlatıldı. Doğumda atanan kimliğin kabul edilmemesi üzerine ‘transgender’ kavramının ortaya çıktığı belirtildi. Akışkan cinsiyet ise kısa süre içinde farklı kimliklere geçiş yapılması olarak katılımcılara aktarıldı.
 

Öğrenci Buluşmaları

Dernek faaliyetleri arasında bu sene de “Öğrenci Buluşmaları” yer aldı. Öğrenci Buluşması’nı da ekleyerek öğrenci LGBTİ+’ların bir araya gelmesini teşvik etmeyi amaçlıyor. Geçtiğimiz aylarda ilki düzenlenen toplantı pek çok üniversite topluluğunun ve bağımsız aktivistin katılımı ile gerçekleşti. Toplantıya katılan LGBTİ+ öğrenciler okullarında yaşadıkları akran zorbalıkları, örgütlenme güçlükleri ve diğer pek çok şeyden bahsederken birlikte nasıl çalışabileceklerinin üzerine de konuştu. Öğrenci Buluşmaları, bu sene Pembe Hayat Derneği tarafından iki kez düzenlendi.
 

8 Mart’ta KuirFest ODTÜ Film Festivali’ndeydi!

Pembe Hayat KuirFest, bu sene programında bulunan “Lunadigas, Çocuksuz Kadınlara Dair” filmini ODTÜ Film Festivali kapsamında Ankara’da yaşayan takipçileriyle buluşturdu. 8 Mart Uluslararası Kadınlar Günü nedeniyle düzenlenen gösterimin ardından festival ekibiyle bir söyleşi düzenlendi.
 

“Trans mücadelesi ile kadın mücadelesi nasıl tanıştı?”

7 Mart akşamı Mülkiye Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Araştırmaları Merkezi’nin “8 Mart Hafızası” söyleşisinde Ankara’da trans mücadelesinin, kadın mücadelesi ile tanışması konuşuldu. Panele Pembe Hayat Derneği'nden Buse Kılıçkaya da katıldı:
 
“Derneğimizin faaliyetleri Ankara’da yasaklı, o yüzden bugün bu söyleşiye Pembe Hayat adına katılıyorum demeyi istesem de maalesef bireysel olarak burada, aranızdayım. Yasak kararı çıktığında, başta hepimiz çok endişelenmiştik ama kısa sürede şunu fark ettik, bizler zaten bu toplumun yasaklılarıyız. Daha 10 yıl öncesine kadar 3 büyük şehir dışında başka yerde kendimizi var edemiyoruz, bugün her yerdeyiz. O yüzden bugün “Yasak ne ayol?” diyoruz.”
 

İşçi Filmleri Festivali’nde KuirFest filmleri

Geçtiğimiz sene de yasaklardan sonra KuirFest ile dayanışan İşçi Filmleri Festivali, bu sene de Ankara ayağında 8 Mayıs tarihli programını gökkuşağına boyadı. Festivalin unutulmaz filmlerinden olan Madi Nullius, Elektrik Beden ve Gece, Melek ve Bizim Çocuklar filmlerinin gösterimi düzenlendi. Aynı zamanda “Yasak Mısın?” seçkisi de programda yer alıyordu. Gece, Melek ve Bizim Çocuklar gösteriminin ardından ise Esma Akyel ve Metin Akdemir ile bir söyleşi düzenlendi.
 

Atina Festivali’nde KuirFest!

Atina Film Festivali’nin “Afrodit Projesi” kapsamında Yunanistan’ı ziyaret eden KuirFest, orada Gizem Aksu’nun yönettiği “Hisler Arşivi: Radikal Şevkat” filmini, Demhat Aksoy’un “Oda Ex” filmi, Sinan Göknur’un Rüya filmi gibi sekizinci senenin en sevilen filmlerinin gösterimleri yer aldı002E
 

Pembe Hayat’tan İstanbul Onur Haftası etkinlikleri

24-30 Haziran arasında 27. kez düzenlenen İstanbul Onur Haftası’nda Pembe Hayat “T+ Yayıncılık” isimli söyleşi düzenledi. Pembe Hayat’tan Lucis’in katıldığı etkinlikte Trans şemsiye altında yer alan cinsiyet kimliklerini; trans çeşitliliğini ve Türkiye’de translara yönelik güvenli alanlar oluşturma ve mücadele etme yöntemlerinden biri olan trans/queer yayıncılığı (Akışkan Sayfalar Trans+ Fikir Kültür ve Sanat Dergisi özelinde) konuşuldu.
 
Onur Haftası kapsamında düzenlenen bir diğer etkinlik ise “LGBTİ+ Youtuberlar Buluşuyor”. Derneğin YouTube kanalı sunucularından olan Çayan Azadi’nin katıldığı etkinlikte LGBTİ+ YouTube içerik üretimi ve video-aktivizm konuşuldu.
 

Onur Haftası’nda KuirFest!

27. İstanbul Onur Haftası kapsamında KuirFest tarafından onur ayına özel hazırlanan “Nerden Arıyorsun?” kısa seçkisinin gösterimi düzenlendi. Bu seçki, seks işçiliğine dair deneyim ve hikayelerden oluşan kuir kısa filmler sunuyor.
 
Gösterimin yanı sıra, onur haftası programında İlki, 8. Pembe Hayat KuirFest'in İstanbul ayağında gerçekleşen "Kuir Sinemacılar Toplaşıyor" forumu, kuir sinemacılar arasındaki ilişkileri geliştirmek, güçlendirmek, ve de bir network, dayanışma ağı oluşturmak üzere ikinci “Kuir Sinemacılar Toplaşıyor” yer aldı.
 

LGBTİ+ Film Platformu açıldı!

#LGBTİFilmleriYasaklanamaz hashtag kampanyası sırasında çevrimiçi erişime açılan T (2016)  isimli kısa filmin büyük ilgi toplamasının ardından internet üzerinde çevrimiçi erişime açık LGBTİ+ temalı filmleri bir araya getirmek üzere çalışmalarına başlayan festival, LGBTİ+ Film Platformu’nu açtığını duyurdu.
 
Çevrimiçi erişime açık LGBTİ+ temalı filmleri bir araya getiren bir kütüphane olan platformda başlangıç için 40 filmi Türkçe altyazı desteği ile bir araya getirirken, zamanla arşiv büyüyecek ve İngilizce ve Farsça altyazı ile de destekleniyor olacak. Uzun metrajdan kısa yapımlara, kurmacalardan belgesele pek çok filmin bir araya geleceği platform sayesinde izleyiciler pek çok filme tek bir site üzerinden ulaşabilecek. Pembe Hayat KuirFest’in web sitesi üzerinden ulaşılabilir olan arşivdeki filmler kamusal alanlarda, panel, tartışma ve söyleşi gibi etkinliklerde de sinemaseverlerle buluşabilecek.
 

Boysan’ın Evi’nde her ay bir gösterim!

Pembe Hayat KuirFest ortaklığı ile ayda bir gün festival filmlerini tekrar İstanbullu takipçileriyle buluşturan Boysan’ın Evi’nde Şubat’tan itibaren her ay bir film gösterimi yer aldı. Boysan’ın Evi etkinlik takvimi boyunca Madi Nullius, Sevgiler, Scott ve birçok film gösterildi.
 

Pembe Hayat Hukuk Departmanı neler yaptı?

Pembe Hayat Derneği’nin avukatı Emrah Şahin’in koordinasyonunda faaliyet yürüten dernek hukuk departmanı, geçtiğimiz dönem boyunca pek çok danışana yüz yüze, mail yoluyla ya da telefon yoluyla birebir danışmanlık hizmeti sağladı. Bunun yanında LGBTİ+ yasakları gibi stratejik davalarda da yer alan departman, pek çok etkinlikte konuşmacı olarak yer aldı:
 
KaosGL tarafından Ocak ayında düzenlenen “Geçiş Süreci Çalıştayı” na dernek adına katılan Emrah Şahin, orada geçiş süreci hakkında hukuki bilgilendirme yaptı.
 
8. Pembe Hayat KuirFest kapsamında düzenlenen “Nefret.dll BULUNAMADI” isimli panelde moderatörlüğü üstlendi.
 
İnsan Hakları İzleme Örgütü tarafından hazırlanan rapor için hukuki süreç hakkında bilgilendirme yapıldı.
 
İzmir’de katledilen trans kadın Hande Şeker’in davası üstlenildi.
 
Pek çok seks işçisi transın idari para cezası itirazları departman eşliğinde gerçekleştirildi.
 
İzmir’de düzenlenen “Seks İşçiliği Mevzuatı Danışma Kurul Toplantısı”nda yer alındı.
 
Dernek gönüllüleri, çalışanları ve yönetimine dair oluşturulan politika ve yönetmeliklerin hazırlıkları tamamlandı.
 

Sosyal Hizmet neler yaptı?

Pembe Hayat Derneği Sosyal Hizmet Departmanı Ocak 2019 ? Haziran 2019 sürecinde 200 kişiye 648 kere psiko-sosyal destek, geçiş süreci, sağlık, emeklilik/SGK, çalışma hayatı, açılma süreci, akran danışmanlığı, örgütlenme/LGBTİ hakları, HIV danışmanlık, askerlik, eğitim/akademi, hak ihlalleri gibi konularda danışmanlık sağlamıştır. Bu danışmanlıklar telefon, yüz yüze, mail ve eşlik etme olarak gerçekleştirildi.
 

Dilek İnce Giysi Bankası dayanışmaya devam ediyor!

Ocak-Haziran dönemi boyunca mahpusta yaşayan ve ihtiyaç sahibi olan 64 LGBTİ+’ın talepleri doğrultusunda giysi, ceket gibi ihtiyaçları Dilek İnce Giysi Bankası’ndan karşılanmış ve mahpus kişilerle düzenli olarak mektuplaşılmıştır.
 

Sosyal Araştırmalar Departmanı yeni dönemde çalışmaya başlıyor!

Pembe Hayat Derneği, yeni döneme girdiğinde çağrıya çıkarak tamamen gönüllü ekibiyle Sosyal Araştırmalar Departmanı kurmuştu. Bu departman, Türkiye akademisine ve sivil toplum kuruluşlarına transların hayatlarına dair akademik ve istatistiki bilgi sunmayı hedefliyor. Ankara merkezli çalışmalarına başlayacak olan departman, ileriki dönemde Türkiye’nin diğer bölgelerine de ulaşacak.
 
Sosyal Araştırmalar Departmanı sayesinde akademik bir ağ oluşturmayı planlanıyor.
 

Pembe Hayat Medya ekibi neler yaptı?

Ocak-Haziran ayları arasında Pembe Hayat medya ekibi, gündemden trans haberlerini Türkiye’nin tek trans medyasında haberleştirmeye devam etti. Ocak ayından bu yana 200’e yakın haber PembeHayat.org’a girilmişken, 30’a yakın video ise YouTube kanalı üzerinden Pembe Hayat takipçileri ile buluşturuldu. Yeni seneye YouTube kanalı ile başlayan, kısa süre içinde büyük kitlelere ulaşan derneğin kanalı, şu ana kadar 600.000’e yakın görüntülenme aldı.
 
Kanal üzerinden her hafta Cuma günü 18.00’da yeni video yayımlamaya devam ediyor.
 

Pek çok gönüllüyle devam ediyor!

Derneğin medya departmanı, geçtiğimiz dönem pek çok gönüllü ile çalıştı. 15’ten fazla altyazı ekibi, 10’a yakın haber ekibi ve pek çok YouTube kanal sunucu/kamera arkası gönüllüsü ile çalışmalarını tamamlayan dernek, yeni dönemde de gönüllüleriyle yoluna devam ediyor olacak.
 

Nasıl gönüllü olabilirim?

Derneğin Sosyal Hizmet, Medya, Hukuk, KuirFest, Kaynak Geliştirme ve Sosyal Araştırmalar departmanlarına gönüllü olabilir ve dernekle birlikte faaliyet yürütebilirsiniz!
 
Derneğin;
Sosyal Hizmet ve Sosyal Araştırmalar Departmanları için: sosyalhizmet@pembehayat.org
Medya Departmanı için: medya@pembehayat.org
Hukuk Departmanı için: hukuk@pembehayat.org
KuirFest için: kuirfest@pembehayat.org
Kaynak Geliştirme için: shahla@pembehayat.org ‘a mail atabilir ve bizlere dahil olabilirsiniz!
 
Yeni dönemde yine bir arada olmak, bir arada çalışmak dileğiyle!
 
Pembe Hayat LGBTİ+ Dayanışma Derneği