MorEl Eskişehir LGBTT Oluşumu´nun 18.03.2008 tarihli basın açıklaması

Basına ve Kamuoyuna

MorEl Eskişehir LGBTT Oluşumu olarak bir yılı aşkın bir süredir Eskişehir yereli başta olmak üzere tüm ülke genelinde lezbiyen, gey, biseksüel, travesti ve transeksüel(LGBTT) bireylerin insan haklarının elde edilmesi ve özgürlüğü için faaliyet göstermekteyiz.

13 Mart Perşembe günü MorEl üyesi Belma arkadaşımız saat 4 sıralarında sokak ortasında 5 erkeğin saldırısına uğramıştır. Çeşitli küfürlerle hakaret eden Ferit Koç, Cem Oğuz, Erhan Uysal, Serkan Bağlayan ve Hakkı Kaya adlı şahıslar arkadaşımıza ilk önce zorla ilişki teklifinde bulunmuş, reddedince de arkadaşımızın canına kastetmişlerdir. Saçının bir kısmı koparılarak bir süre yerde sürüklenilen arkadaşımızın burun kemiği yüzüne aldığı tekmeler sonucu zedelenmiştir. Bu şahıslar daha sonra arkadaşımızı kemerleriyle yüzünden ve vücudundan ağır bir şekilde darp etmeye devam etmiştir. Polisin müdahalesiyle canını zor kurtaran arkadaşımıza Adli Tıp kurumundan 10 günlük iş göremez raporu verilmiştir.

Ülke genelinde travesti ve transeksüel kadınlara yönelik ayrımcılık ve şiddet olayları her geçen gün artarak devam etmektedir. Saldırı şeklinden de anlaşılacağı üzere nefret hissiyle karşısındakini öldürmeyi amaçlayan bu saldırı da bir nefret suçudur! Eğer müdahalede geç kalınsaydı, arkadaşımız her yıl onlarca LGBTT bireyin öldürüldüğü nefret cinayetlerinin yeni bir mağduru olacaktı!

Arkadaşımızın başına gelen bu şiddet olayı ilk değildir. Artık doğrudan yaşam hakkımıza yönelik tüm bu şiddetin son bulmasını istiyoruz! Yaşam hakkımız gasp edilemez!
Bizler Türkiyeli lezbiyen, gey, biseksüel, travesti ve transeksüel bireyler, bu ülkenin eşit ve özgür yurttaşları olarak ayrımcılığa uğramadan, şiddete, tacize, tecavüze maruz bırakılmadan, her defasında polis baskısını ensemizde hissetmeden, ölüm korkusu olmadan insan onuruna yakışır bir biçimde yaşamak istiyoruz!

LGBTT bireylerin insan hakları ihlal edilmektedir!
Türkiye’de yasalarda LGBTT bireylere yönelik ayrımcılığı ve insan hakları ihlallerini cezalandırmaya yönelik herhangi bir düzenleme bulunmamaktadır. Üstelik LGBTT bireylere yönelik işlenen nefret suçlarında mahkemeler suçlulara verilecek cezalarda “ağır tahrik” indirimi uygulayarak veya sırf cinsel yönelimiz ve cinsiyet kimliğimizden ötürü bizi potansiyel suçlu olarak görüp mağdurken suçlu çıkartarak hukuk önünde eşitlik ilkesini ihlal etmeye devam etmektedir!

Nefret suçlarının her zaman takipçisi olacağız!

* Ayrımcılığa ve insan hakları ihlallerine karşı bizi koruyacak yasaların hayata geçirilmesini istiyoruz! Bu amaçla cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ifadelerinin, hazırlanacak yeni anayasanın eşitlik maddesinde ve Türk Ceza Kanunu’nun ayrımcılık yasağını düzenleyen maddesinde tanımlanmasını istiyoruz!
* Nefret suçlarının tanımlanmasını ve LGBTT bireylere yönelik işlenen suçların nefret suçları kapsamında değerlendirilmesini istiyoruz!
* Yaşam hakkımızı gasp edenlerin en ağır şekilde cezalandırılmasını istiyoruz!

MorEl Eskişehir LGBTT Oluşumu olarak arkadaşımıza sahip çıkıyoruz. Eskişehir’de ve ülke genelinde yaşanan taciz ve şiddet olaylarının her zaman takipçisi olacağımızı buradan kamuoyuna belirtiyoruz. Nefret suçları yasalarda tanımlanana ve LGBTT bireylere karşı hukuk önünde ve sosyal alanda uygulanan ayrımcılıklar ortadan kalkana kadar, homofobi ve transfobiye karşı MÜCADELEMİZE DEVAM EDECEĞİZ!

MorEl Eskişehir LGBTT Oluşumu
morel.eskisehir@gmail.com / http://mor-el.org

Destekleyen Örgütler;
— Eskişehir Demokratik Kadın Platformu — Diyarbakır Piramid GL
— Kaos GL Derneği — Sosyalist Feminist Kolektif
— Kaos GL İzmir — Emekçi Hareket Partisi LGBTT Örgütü
— Lambdaistanbul Derneği
— Pembe Hayat Derneği