Ankara Gökkuşağı Aile Grubu’ndan Diyanet İşleri Başkanına: “Çocuklarımızın yanındayız!”

Eda Yılmaz
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Konya'da düzenlenen 8. Yurtdışı Din Hizmetleri Konferansı’nın açılış konuşmasında “Cinsiyet eşitliği gibi sloganlar adı altında birtakım sapkınlıkların gündeme getirildiğini ve yaygara yapıldığını görmekteyiz” dedi ve eşcinselliği “yaradılışa aykırı bir sapkınlık” olduğunu belirterek homofobik söylemlerde bulundu.
 

“Bu bir nefret söylemidir. Bunun evrensel demokrasi değerleriyle ilgisi yok”

Ankara Gökkuşağı Aile Grubu, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş’ın LGBTİ+’lara yönelik nefret söylemlerinin ardından açıklama yayınladı ve çocuklarının hedef gösterilmesine izin vermeyeceklerinin altını çizdi.
 
Açıklamanın tam metni şöyle:
“Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş’ın LGBTİ+ bireyleri sapkınlıkla suçlayan açıklamasını üzüntüyle okuduk. Erbaş, kutsiyet atfettiği bir aile tasavvurunu zorunluluk olarak görmekte ve göstermekte, bu çerçevenin içinde yer almayacağını düşündüğü LGBTİ+ bireyleri, ayrıca anne ve baba olmayı düşünmeyen kadın ve erkekleri ‘fıtrata’ aykırı görmekte ve toplum için tehlike oluşturmakla suçlamaktadır.
 
Anayasasında sosyal bir hukuk devleti olduğu belirtilen bir ülkede, bir devlet kurumunun başkanının yurttaşların bir kısmını ‘yaradılışa aykırı’ olmak üzerinden ötekileştirmesi, bununla da yetinmeyerek hedef göstermesi kabul edilemez. Bu, bir nefret söylemidir. Bu söylemin evrensel demokrasi değerleriyle ilgisi yoktur. Herkes bir aile kurmakta veya kurmamakta, çocuk sahibi olmakta veya olmamakta özgürdür. Kaldı ki, evrensel demokrasi değerlerine saygı göstermeyen bir devlette, aile yapısının da sağlıklı olması söz konusu değildir.
 

“Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelere aykırıdır!”

Başta İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi ve iç hukukun bir parçası olan İstanbul Sözleşmesi (6251 sayılı kanun) gibi Türkiye Cumhuriyeti'nin de taraf olduğu uluslararası sözleşmeler, bireylerin cinsel kimlik ve cinsel yönelim temelinde ayrımcılığa uğramamasını güvence altına almaktadır. LGBTİ+ bireyleri, aile kurmayı düşünen / düşünmeyen, çocuk sahibi olmayan / olmayı düşünmeyen bireyleri sapkın olarak nitelendirerek hedef haline getirmek, evrensel demokrasi normlarına ve Türkiye'nin de taraf olduğu uluslararası sözleşmelere aykırıdır.
 
Biz, Ankara Gökkuşağı Aile Grubu olarak, LGBTİ+ çocuklarımızın yanındayız. Çocuklarımızın ötekileştirilmesine, nefret söylemlerine maruz bırakılmasına ve hedef gösterilmesine izin vermeyeceğiz. Daha yaşanabilir bir dünya için, herkesi çocuklarımızın yanında olmaya davet ediyoruz.”