Eski Yeni’de Nefret Söylemi ve Taciz

Pazartesi akşamı (27.05.2019) Ankara'da eğlenmek için Eski Yeni Bar’a giden eşcinsel çift önce kapıda durdurulup “Damsız giremezsiniz.” şeklinde uyarıldı. Eşcinsel olduklarını beyan etmek zorunda kalan çifte güvenlik görevlileri bundan sonra yanında kadın olmayan kimseyi içeri almama kararı aldıklarını söyledi. Karşılaştıkları haksızlığa tepki gösterdikleri için saldırıya uğrayan çift, Pembe Hayat’a şunları söyledi:

“Eski Yeni Bar LGBTİ+’ların yıllardır gittiği bir mekan ve böyle bir alanda bunun yaşanması çok üzücü. Kimseye eşcinsel olduğumuzu beyan etmek zorunda değiliz ve “damsız almıyoruz” tutumunun da çok ciddi, heteroseksist ve cinsiyetçi bir ayrımcılık olduğunu düşünüyoruz. Bunu karşımızdaki insana açıklamaya çalışırken birden bire homofobik küfürlerle itilip kakılmaya başladık.”


 

"Eğer homo olmasaydınız..."

Tartışma sırasında mekan güvenliğinin “Eğer homo olmasaydınız sizi öldürürdüm.” şeklinde bir tehdidine ve çok fazla küfüre de maruz kaldıklarını belirten çift, polis çağırarak mekan güvenliğinden şikayetçi olduğu sırada da polisler tarafından homofobiye maruz kaldıklarını, gönüllü avukatlar sayesinde herhangi bir usulsüzlük olmadığını belirtti. Darp raporu alan ve suç duyurusunda bulunan çift, konuyu mahkemeye taşıyacaklarını ve davanın takipçisi olacaklarını belirtti.
Şikayetçi olma aşamasında 3 gönüllü avukat ve Kırmızı Şemsiye Derneği Avukatı Kardelen Yılmaz çifte eşlik etti. Ayrıca Kardelen Yılmaz Pembe Hayat’a şunları söyledi:

“Mekanların tacize, şiddete ve mekandaki sükunet ve güvenliğe dair alabileceği önlemler olabilir ama bu önlemleri girişte insanlara dam sorarak ya da insanları cinsiyet kimlikleri ve cinsel yönelimlerini beyana zorlayarak yaptıklarında bunun adı ayrımcılıktır. Böyle bir muameleye maruz kalan herkesin de şikayetçi olma ve tazminat almaya hakkı vardır.”


 

"Her gittiğimde tacize ve şiddete maruz kalıyorum."

Eski Yeni Bar bir çok kez homofobik, transfobik ve cinsiyetçi tutumlarından dolayı gündeme gelmiş ve LGBTİ+’ların da tepkisini çekmişti. Geçtiğimiz hafta yine Eski Yeni’de tacize uğrayan bir trans ise kendi deneyimin şöyle aktardı:

“Mekana her gittiğimde tacize ve şiddete maruz kalıyorum. Bu bazen sözlü olarak transfobik bir saldırı bazen fiziksel bir temasla bedenime rızam dışında dokunulması, sıkılması, avuçlanması şeklinde tacizler olabiliyor. Bu tacizleri güvenliğe bildirdiğimde genelde tacizci veya saldırganı mekandan çıkartıyorlar ama çoğu durumda birkaç gün sonra aynı saldırganları veya tacizcileri mekanda tekrar görüyorum. Bu tacizcilerle güvenliğin kapının önünde sohbet ettiğine felan da çok kez şahit oldum. Tacizin önüne geçmek için “damsız almıyoruz” kuralı koyup kapıda insanlara bunu dikte edip LGBTİ+’ları rahatsız etmek yerine tacizcilere ve saldırganlara karşı daha doğru bir tutum sergileseler çok daha iyi.”