Tayvan, Asya kıtasında eşcinsel evlilikleri yasal hale getiren ilk ülke oldu.

Çeviri: Seda Eseroğlu
 
Karar öncesinde LGBTİ+ örgütlerinden olduğu kadar, LGBTİ+ hareketine karşı olan çeşitli kilise örgütleri tarafından da tepkiler almakta olan Tayvan meclisi, eşcinsel evlilikleri tanıyan ve karşı cins evliliklerde çiftlere tanınan vergi, sosyal güvence ve evlat edinebilme gibi birçok hakkı eşcinsel evlilikler için de yasallaştıran kanun teklifini kabul etti.
 
 Eşcinsel evlilikleri yasallaştıran ve eşcinsel evlilik hükümlerini belirleyen bu kapsamlı yasa tasarısıyla Tayvan, Asya kıtasında eşcinsel evliliği onaylayan ilk ülke oldu.
 
Tayvan Shih-Hsin Üniversitesi cinsiyet çalışmaları ve iletişimleri yönetimi profesörü Shiau Hong-chi yasayla ilgili şunları söyledi: “Gerçekten de bu karar bir dönüm noktası. Bunun birkaç yıl içerisinde gerçekleşeceğini hayal bile edemezdim”.
 

“Daha fazla bahaneye yer yok!”

İnsan Hakları İzleme Komitesi Asya bölge sorumlusu yardımcısı Phil Robertson da Twitter’da: “#Tayvan'ın bugünkü yasa değişikliği, #Asya’daki hükümetlerin LGBTİ+’lara eşit haklar sunması ve LGBTİ+ haklarının proaktif bir şekilde korunmasını sağlaması için kıta genelinde daha büyük bir harekete yol açan bir eylem çağrısı olarak görülmeli” yazdıktan sonra ekledi: "Daha fazla bahaneye yer yok!"
 
Yasa oylaması öncesinde, aralarında eşcinsel çiftlerin de bulunduğu binlerce insan bu sabah yağmur altında meclis binası önünde eylem yaptı. Pek çok kişi “oylar yanılmaz” yazan gökkuşağı pankartları taşıdı. Yaklaşık 50 kadar karşıt görüş taraftarı da meclis binası dışında çadır kurdu ve evliliğin yalnızca kadın ve erkek arasında olması gerektiğini iddia eden açıklamalar yaptı.
 
2017 Mayıs ayında Tayvan Anayasa Mahkemesi anayasanın eşcinsel evliliklere izin verdiğini belirterek, kanunları bu doğrultuda değiştirmesi için Tayvan meclisine 2 yıl süre tanımıştı.
 
Bu mahkeme kararı, LGBTİ+ örgütlerini kanun önünde eşit muamele için mücadele etmeye teşvik ettiği kadar, ailenin önemi ve neslin devamı gibi konuları öne süren ve aralarında kilise örgütleri ve geleneksel Çin aile değerleri savunucuları gibi grupların da bulunduğu karşıt görüşte kişileri de harekete geçirdi.
 
Din, muhafazakâr değerler ve politik sistemler, başta Japonya olmak üzere pek çok güney-doğu Asya ülkesinde LGBTİ+ aktivizminin hızını kesse de bir süredir Tayland da eşcinsel birliktelikleri yasallaştırmaya dair adımlar atmakta.
 
Tayvan’ın gey ve lezbiyen ilişkileri kabul etmesi 1990lı yıllarda, günümüz Tayvan iktidar partisi Demokratik İlerici Parti (Democratic Progressive Party-DPP) liderlerinin Tayvan’ın açık bir toplum olarak Asya’da parlaması için attığı adımlarla başladı.
 
Her ne kadar Çin Tayvan’ın kendi toprağı olduğunu iddia etse de, Tayvan cinsel ve etnik azınlıklara, kadınlara, engellilere ve diğerlerine eşit haklar sağlamak konusunda kararlı ve canlı bir sivil halka sahip, demokrasiyle yönetilen bağımsız bir devlet.
 
Diğer yandan otoriter bir Komünist parti tarafından yönetilen Çin ise, daha muhafazakar bir yapıya sahip ve eşcinsel evliliğin yasallaşmasını tartışmak bile Çin hükümeti çalışanlarının çekindiği bir durum.
 
Tayvan'da bu yasaya karşıt olan kişiler, ensest, sigorta dolandırıcılığı ve iki anne veya iki babaya sahip olmaktan kafası karışan çocuklara dair endişelerini dile getirdi. Konunun iki tarafındaki insanlar da renkli eylemler düzenledi ve meclis üyeleriyle görüşmeler organize etti.
 
2018 Kasım ayında, Tayvan’daki seçmenlerin büyük çoğunluğu yapılan referandumda eşcinsel evlilikler aleyhine oy kullanmıştı. Ancak ilgili yasa tasarısının lehine düşünen ve parti sınırları içinde her bir konu için ayrı ayrı oy kullanan yasa koyucular, kanunlara olduğu kadar referandum ruhuna da uyduklarını dile getirdiler.