Amerika’nın Nevada Eyaleti “İkili Cinsiyet Dışında” Beyanları Kabul Etti

Geçtiğimiz hafta onaylanan yasa ile, halihazırda kullanımda olan erkekler için “M”(male-erkek), kadınlar için “F” (female-kadın) ifadelerine ek olarak, vatandaşlar artık ehliyet ve kimlik kartlarında “X” ifadesini de seçebilecek. Yapılan bu değişiklikle Nevada, cinsiyetsiz kimlik hareketinde Washington D.C., Arkansas, California, Colorado, Indiana, Maine, Minnesota, Oregon, Utah ve Vermont’un aralarına katıldı.
 
Las Vegas’taki bir LGBT+ topluluğu merkezinin yöneticisi olan Ray Mcfarlane, NBC News’e verdiği röportajda, yapılan bu değişikliğin “tüm ülkeye örnek olması” gerektiğini söyleyerek şunları ekledi:
“Her eyalet insanların kimliklerini kendilerinin tanımlamasına izin vermeli. Ayrıca bu işlem herkes için ulaşılabilir, kolay ve düşük maliyetli olmalı.”
 
 

Toplumsal cinsiyet ifadeleri gerçekten gerekli mi?
 

Diğer yandan, Nevada’da bazı insanlar kimlik kartlarındaki toplumsal cinsiyet ifadelerinin tamamen kaldırılarak bu işlemin daha kolay hale getirilebileceğini düşünüyor. Nevada Toplumsal Cinsiyet Adaleti Derneği (Gender Justice Nevada)’nin kurucusu ve klinik yöneticisi Jane Heenan, NBC News’e yaptığı açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
 
“Ben de ehliyetimi bu yeni kimlik atamasına göre değiştirmek istiyorum, ancak öte yandan, insanları evraklarda cinsiyet ve toplumsal cinsiyet bağlamında etiketlemenin eyalete ne fayda sağladığını gerçekten merak ediyorum. Eyaletin bu etiketleme işindeki çıkarını anlayamıyorum. Çok değil yakın zamana kadar ehliyetlerde insanların etnik kimlikleri de yazardı.”
 
Motorlu Araçlar Nevada Ofisi’nde halkla ilişkiler memuru olarak çalışan Alexandra Walden bu değişiklik için uzun yıllar boyunca çalışıldığını dile getirdi. NBC News’e yaptığı açıklamasında Walden şunları söyledi: “Motorlu Araçlar Nevada Ofisi çalışanları Nevada sakinlerine non-binary (ikili cinsiyet dışında) ya da X cinsiyeti seçeneğini sunmak için uzunca bir süre titizlikle çalıştı.”
 

Kimlik kartları için ilerici bir politika

 
Amerika’da 2015 yılında translarla ilgili yapılan bir araştırma, araştırmaya katılanların sadece yüzde 11’inin kimlik kartında kendi tercih ettiği isim ve toplumsal cinsiyetin yazılı olduğunu gözler önüne sermişti. Bu sebeple atılan bu adım, ilerici bir politika olarak değerlendiriliyor.
 
Kimlik kartlarında özgürlük tanımanın yanı sıra, Nevada yönetimi eyalet sakinlerinin cinsiyetsiz doğum sertifikası almasına da izin veriyor. Geçtiğimiz haziran ayında, kimlik kartında toplumsal cinsiyet kısmını güncellemek isteyen başvuru sahiplerinin mahkeme kararı ya da doktor yazısı olmaksızın kartlarını kendi istekleri doğrultusunda değiştirtebileceği duyurulmuştu.
 
Ulusal Trans Eşitliği Merkezi (National Center for Transgender Equality)’ne göre, translar ortalama bir Amerikalı’dan iki kat daha zor ekonomik şartlar altında yaşıyor. Bunun önüne geçmek için 2011 yılında eyalet, istihdamda ayrımcılığa karşı korunanlar listesine toplumsal cinsiyeti de ekledi.