Gökkuşağı Aileleri Pembe Hayat ile Cinsiyet, Cinsel Yönelim ve Kimlik Çeşitliliğini Konuştu

Aile üyeleri ya da yakınları arasında kendisini LGBTİ+ olarak tanımlayan ya da cinsel yönelim/cinsiyet kimliği ile ilgili sorunlar yaşayan, sorgulama sürecinde olan kişilerin bir araya gelerek oluşturdukları dayanışma ağı Gökkuşağı Aile Grubu cinsiyet kimliği ve cinsel yönelim konusunda Pembe Hayat ile birlikte önemli kavramları konuştukları bir atölye gerçekleştirdi. Atölyede Pembe Hayat gönüllüsü ve aktivist Lucis (Murat Korkmaz), çeşitlilik ile ilgili sunumlar yaptı ve transgender, cis-gender, akışkan cinsiyet, nonbinary, cinsiyetsiz ve queer-gender kavramlarını anlattı.
 

Transgender, Cis-gender, Akışkan Cinsiyet

 
İki oturumdan oluşan toplantıda öncelikle kimliğin ne olduğuna dair bir tartışma yapıldı. ‘Transgender’ kavramının altındaki başlıkların anlatıldığı panelde, ‘cis-gender’ kavramına da yer verildi. Cis-gender kavramının, doğduğunda atanan cinsiyet (sex) ile sonradan inşa ettiğin toplumsal cinsiyet (gender) kimliğinin aynı olma durumunu ifade ettiği anlatıldı. Doğumda atanan kimliğin kabul edilmemesi üzerine ‘trasngender’ kavramının ortaya çıktığı belirtildi. Akışkan cinsiyet ise kısa süre içinde farklı kimliklere geçiş yapılması olarak katılımcılara aktarıldı.
 

Nonbinary, Cinsiyetsiz, Queer Gender

 
Toplantıda aynı zamanda ‘nonbinary’, ‘cinsiyetsiz’ olma durumu ve ‘queer gender’ kavramları da masaya yatırıldı. Yalnızca kadın ve erkek cinsiyetlerini kapsayan ikili cinsiyet dışında kalan cinsiyetler için kullanılan ‘nonbinary’ kavramı anlatıldı. Kendine bir kimlik ataması yapamayan ya da yapmayan kişiler için ise ‘cinsiyetsiz’ kavramını üzerine konuşuldu. İkinci oturumda ise ‘queer gender’ ve ‘cinsiyet kimliği’ üzerine konuşuldu.