Ermenistan Parlamentosunda İlk Kez Trans bir Kadın Konuşma Yaptı

 Geçtiğimiz günlerde “Right Side İnsan Hakları Derneği” aktivisti Lilit Martirosyan, Ermenistan Parlamentosunda yaptığı konuşmasında Ermenistan’daki LGBTİ+ topluluğunun ‘işkenceye uğradığını, cinsel saldırıya maruz kaldığını, kaçırıldığını, fiziksel şiddet gördüğünü, yakıldığını, öldürüldüğünü ve mahrum bırakıldığını’ ; transların ‘toplumsal, tıbbi, yasal ve ekonomik açıdan ayrımcılığa uğradığını, işsiz ve yoksul bırakılıp psikolojik olarak terk edildiğini’ anlattı. Geçen yıla dek translara karşı 283 kayda geçmiş suç işlendiğini söyledi ve ekledi:
“Bunun benim için anlamı, Ermenistan’da sizin ve benim kapı komşum olan 283 suçlu var demek. Ve kim bilir, belki 284’üncüsü de yarın suç işleyecek”
 

Tehditlere karşı trans mücadelesi!

 
T24’te yer alan habere göre, Ermenistan parlamentonun İnsan Hakları Komisyonu’nda LGBTİ+’ların ülkede karşılaştığı ayrımcılığı ayrıntısıyla anlattığı konuşmasının ardından çok sayıda ölüm tehdidi aldığını açıkladı. Martirosyan, "Facebook ve e-mail üzerinden, beni bulup öldüreceklerini söyleyen birçok kişiden mesajlar aldım" dedi.
 
Martirosyan’ın bu tarihi konuşması sosyal medyada çokça paylaşıldı. Ancak konuşma Ermenistan’da tepki çekti. O günden bu yana Ermenistan parlamentosunun önünde protesto gösterileri düzenlenirken, bazı milletvekilleri de Martirosyan’a tepkiyi ‘diri diri yakılması gerektiği’ tehdidini savuracak noktaya getirdi.
The Guardian gazetesi ile bir söyleşi yapan Martirosyan ise yaşadıklarını şöyle anlattı:

“Ermenistan’da ilk kez bir trans kadın, trans bireylere karşı şiddet hakkında önemli bir kürsüden sesini yükseltti. Elinde bıçak olan bir transfobik adam meclise gelip beni öldüreceğini, bana benzeyen diğerlerinin de öldürülmesi gerektiğini söyledi? Facebook ve e-mail üzerinden, beni bulup öldüreceklerini söyleyen birçok kişiden mesajlar aldım.”

Martirosyan, kendisinin 2016’da kurduğu trans hakları derneğinin çalışanlarının adreslerinin sızdırıldığını, evinin önünde protestolar düzenlendiğini anlattı. Birleşmiş Milletler’den yapılan açıklamada ise Ermenistan’da son dönemde LGBTİ+ aktivistlerine karşı yükselen nefret söylemi konusunda endişe duyulduğu belirtildi. Avrupa Birliği de Ermenistan’a, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin ve anayasanın öngördüğü gibi insan haklarını koruma çağrısı yaptı.